LÄNET

Tjurar fick ligga i gödselrännan

När 75 djur på en gård i Tranås omhändertogs akut för att dom for så illa - så flyttades dom till ett stall där det också fanns brister i djurhållningen. De stora tjurarna tvingades ligga i gödselrännan.

Djuren ägdes från början av en lantbrukare i Tranås kommun. Han har flera gånger tidigare fått kritik för slarv i djurhållningen - när en ny tillsyn gjordes i mars i år fanns det stora brister, säger Inger Nilsson som är veterinär på Länsstyrelsen.

- Det var väldigt illa. Djurhållaren hade helt tappat greppet, säger Inger Nilsson.

Djuren var magra och fick inte tillräckligt med mat och vatten. De var smutsiga och angripna av ohyra. Beslut togs då att omedelbart omhänderta alla kor, tjurar och kalvar. Djuren flyttades då till en gård i Nässjö kommun, men snart slog grannar till det stallet larm, djuren hade det fortfarande dåligt.

- Det var ett antal tjurar som var så stora att de fick stå och också ligga i gödselrännan, säger Inger Nilsson.

Men det är väl ingen nyhet att länsstyrelsen fattar beslut om omedelbara omhändertaganden av djur. Då måste ni väl ha resurser att placera djuren på lämpliga ställen?

- Vi har ju möjlighet att ’fatta beslut om ska så göra. Sen är det polisen som har det praktiska ansvaret, säger Inger Nilsson på länsstyrelsen.

Ja Länsstyrelsen skyller på polisen, det var dom som flyttade på djuren till stallet i Nässjö.

Johnny Lindell som är ansvarig på polisen säger till Nyheterna att man var medveten om att båsen var för små, men det stallet var det enda tillgängliga och man bedömde att det viktiga var att få djuren flyttade så fort som möjligt.

Idag har en del av djuren avlivats, andra sålts vidare eller gått till slakt och på länsstyrelsen för händelsen med sig skärpning av rutinerna.

Anna-Karin Front
anna-karin.front@sr.se