Livsmedelsverkets veterinär:

”Vi borde ha stoppat slakten tidigare”

Nu får Livsmedelsverket kritik för sitt agerande då grisar skållats levande på svenska slakterier. Veterinär Christer Lindberg tycker att Livsmedelsverket borde ha stoppat verksamheten sedan det visat sig att slakteriet inte ändrade sina rutiner.

Livsmedelsverkets veterinär Christer Lindberg var den som upptäckte att två levande grisar i skållningen på ett slakteri i Luleå.

– Det man gör då är att stoppa slakten. Så pass allvarligt är det, säger Christer Lindberg.

Det var i slutet på juni förra året som en gris började röra på sig och ge ifrån sig ljud i skållkaret på Nyhléns och Hugosson slakteri i Luleå.

Någon hade missat att tömma grisen på blod, den levde fortfarande. Grisen var inte heller ordentligt nedsövd. Därför vaknade den i skållkaret. Redan en vecka senare hände samma sak igen.

Nu framkom det också att personalen överlastat bedövningshissen där grisarna sövs ner vilket ökade risken för att grisarna skulle vakna.

Veterinär Christer Lindberg skrev två kritiska rapporter och anmälde händelsen till kommunen, sedan slutade han sitt vikariat på slakteriet.

Efter att han slutat fortsatte personalen att pressa in för många grisar i bedövningshissen och en utlovad ombyggnad blev inte av. I det här läget borde Livsmedelsverket ha stoppat slakten, enligt Christer Lindberg.

– Man kan inte fortsätta, för vi på Livsmedelsverket är ju ansvariga på något sätt ändå för djurskyddet.

Så slakten borde ha stoppats?

– Ja, jag skulle ha gjort det, säger Christer Lindberg.

Christer Sheriling är ansvarig för djurskyddsfrågor på Livsmedelsverket. Han erkänner att det blev fel här.

– Där kan jag säga att jag själv inte är nöjd och där måste vi se över våra rutiner. Men vår bild av detta är att det är något som vi inte kan acceptera. Vi ska reagera på det här, säger Christer Sheriling, på Livsmedelsverket.

Slakteriets ägs till hälften av Scan. Den andra ägaren är entreprenören Mikael Hugosson och han är slakteriets vd. Han beklagar det inträffade.

– Det får inte hända. Det får aldrig hända. Det är fel mot djurens rätt. De har en rättighet att avlivas på rätt sätt, Mikael Hugosson, vd på slakteriet i Luleå.

Även på tre andra slakterier kopplade till Scan inträffade liknande incidenter. Förundersökningar om brott mot djurskyddslagen pågår nu i Luleå och i Kristianstad.

En orsak till olyckorna kan vara att tempot drivits upp sedan flera andra slakterier lagts ner. Men något sådant samband ser inte Margaretha Thorgren informationsdirektör på Scan.

– När det gäller ökad effektivitet på våra slakterier så får det aldrig innebära en försämrad djuromsorg, säger Margaretha Thorgen på Scan.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson tycker att såväl Livsmedelsverket som slakterierna måste skärpa kontrollerna nu.

Har du något budskap till Livsmedelsverket som är tillsynsmyndigheten här?

– Budskapet är att de måste skärpa sina kontroller, men framför allt måste ju egenkontrollen på slakterierna skärpas så att djur inte slaktas upp förrän det är dött, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se