REGNBÅGSKONFLIKT

Pridekupp planeras i schlager-Moskva

Att såväl schlagers som opera attraherar gaypubliken är ingen nyhet. Så man skulle kunna tänka sig att hbt-trycket blir extra stort vid finalen av Eurovision Song Contest 16 maj i Moskva, med tanke på svenska Malena Ernmans operapoppiga tävlingsbidrag. När gayvärlden nu vallfärdar till Moskva vill ryska hbt-aktivister passa på att sätta frågor om homo- bi och transpersoners rättigheter på agendan och planerar en Prideparad. Något de ryska myndigheterna strängt förbjuder.

Enligt danska Politiken har Moskvas borgmästare Jurij Lusjkov öppet beskrivit homosexualitet som en ’satanisk lidelse’. Han har konsekvent motarbetat alla försök att få till stånd Prideparader i Moskva.

Ryska hbt-aktivister, under ledning av Nikolai Alekseev, Maria Arbatova och Irina Fet, meddelade dock under en presskonferens på tisdagen att man ändå kommer genomföra en Prideparad i samband med den internationella schlagerfinalen. Planen är, enligt gaynyhetssajten QX.se, att samla paraden i Alexanderträdgården i centrala Moskva.

Borgmästarens presstalesman Sergej Tsoj slår emellertid, enligt Politiken, mycket klart fast att ”Det har aldrig varit en homoparad i Moskva, och det kommer aldrig att bli någon.”

Vem som vinner i såväl schlagerfinal som paradkonflikt visar sig 16 maj.

SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se