Surahammar

Ny kritik mot flyktingboende

Det handlar om hård kritik mot flyktingboendet Global i Surahammar, som tar emot ensamkommande flyktingbarn.
Enligt Annica Angefeldt Hallgren, som tidigare JO-anmält boendet, ställde två av cheferna en 18-årig man på gatan idag, utan att han hade någonstans att ta vägen. 

18-åringen känner ingen i Sverige och kan inte prata svenska.

Annica Angefeldt Hallgren är mycket upprörd över kommunens agerande.

- De har säkert rätt i att han ska flytta, men man kan inte ställa en människa på gatan som inte har några vänner eller känningar i Sverige, säger hon till P4 Västmanland.

- Jag skulle inte kasta ut någon på gatan och bara gå därifrån, fortsätter hon.

I förmiddags fick Annica Angefeldt Hallgren ett telefonsamtal från 18-åringen. Han kände till Annica eftersom hon är god man åt några andra pojkar från Afganistan som kommit till Sverige.

18-åringen hade slängts ut från den lägenhet han haft på Global eftersom han fyllt 18 år. Då räknas han som vuxen och ska få en annan lägenhet av de som tar hand om vuxna flyktingar på kommunen.

Men problemet är att han inte fått nyckeln till sin nya lägenhet, så plötsligt stod han där på gatan med sina tillhörigheter och hade ingenstans att ta vägen.

Annica och en annan god man hjälpte honom att få kontakt med kommunen som kunde tala om att han visserligen ska få en lägenhet, men inte förrän på torsdag nästa vecka.

Nu bor han tillfälligt hos ett annat afganskt flyktingbarn som har en tvåa och hade plats.

Enligt Annica Angefeldt Hallgren har 18-åringen också bett om att få en kontaktperson som kan hjälpa honom in i det svenska samhället, men han har fått nej.

- Han har ingen kontaktman eller någon kontakt utanför kommunen. Det är ju det han behöver, någon som han kan lita på.

- Han har ju bett om att få en kontaktman, men de har nekat honom det. De har sagt att det räcker med den kontaktperson som finns på flyktingboendet Global, säger Annica Angefeldt Hallgren.

Maria Edlund
maria.edlund@sr.se