Alternativ finns till farliga grepp

Personal inom psykiatrivården använder farliga grepp på patienter, grepp som polisen slutade använda för mer än tio år sedan eftersom metoden är just livsfarlig. Och det finns alternativ.

I Norge arbetar flera sjukhus med den så kallade Bergenmodellen, där nedläggningar på mage inte ska användas.

Anna Björkdahl leder ett projekt där svensk psykiatripersonal utbildas i Bergenmodellen.

– I Bergmodellen ingår inte fasthållning på mage. I stället jobbar man mycket på att klara av att få den här sidopositionen och ändå få full fysik kontroll över patienten, säger hon.

Den svenska polisens instruktioner tillåter inte längre att personer läggs ner på mage med tryck på överkroppen eftersom de medicinska riskerna är så stora. Men inom delar av psykiatrin används alltså fortfarande de här greppen.

Ett av de fall som Ekot granskat handlar om en 45-årig man, som hade ett allvarligt hjärtfel, som låg nertryckt på mage cirka tio minuter innan han dog på Södertälje sjukhus förr året.

Enligt ett vittne, Stina Johansson, som nu träder fram utsatte personalen honom för tryck på ryggen och mannen fick svårt att andas. Det här är omständigheter som ansvariga på sjukhuset hittills förnekat.

I den norska Bergenmodellen använder psykiatripersonalen nedläggningar på sida och så kallade mobila bälten, som förenklat fungerar som vadderade hand- och fotbojor. På så sätt slipper personalen ligga och hålla fast våldsamma patienter på ett sätt som kan vara farligt, säger Geir Olsen som är instruktör i Bergenmodellen.

– Om man fäster mobila bälten kan man slippa de fysiska greppen, och då blir patienten lugnare än om det ligger fyra- till femhundra kilo personal på dem, Det ger en högre grad av säkerhet, säger Geir Olsen.

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se