Sodastream tillverkas på Västbanken

Kolsyremaskinen Sodastream som är en storsäljare i Sverige tillverkas delvis på Västbanken, som Israel ockuperar i strid mot folkrätten. Bolaget Empire som säljer maskinen i Sverige leds av Ian Wachtmeister, tidigare partiledare för Ny Demokrati.

Bolagets vd Johan Kalling berättar om tillverkningen.

– Det är olika delar till maskinerna. Både kolsyrepatroner och vissa plastdetaljer, säger Johan Kalling. 

Fabriken där kolsyremaskinerna tillverkas ligger vid Maale adumim, den näst största israeliska bosättningen på Västbanken strax utanför Jerusalem. Bosättningen är starkt omdebatterad, inte minst sedan ett internationellt bråk blossat upp kring en planerad expansion. 

EU har kallat Israels bosättningar för det främsta hindret mot fred i regionen, och Israel har upprepade gånger uppmanats att upphöra med bosättningarna som enligt FN strider mot folkrätten. Så har inte skett, tvärtom, och i bosättningarnas industriparker ges generösa skattelättnader till företag som etablerar sig och hyran är låg.  

Fabriken där kolsyremaskinerna tillverkas ägs av företaget Soda Club vars största ägare är ett israeliskt riskkapitalbolag. Men i Skandinavien är det sedan fyra år tillbaka Ian Wachtmeisters bolag Empire som säljer kolsyremaskinerna. Empires vd Johan Kalling har besökt fabriken. 

- Där har de en fabrik där egentligen alla typer av människor jobbar. Mycket palestinier, det är judar, en blandning. Det jobbar med att alla ska kunna jobba i harmoni, kan man säga, säger Johan Kalling.  

Salwa Alinat är koordinator på Västbanken för den oberoende israeliska arbetsrättsorganisationen Kav la Oved. Hon träffade för en månad sedan arbetare från fabriken. De vittnade inte om någon harmoni.   

- De palestinska arbetarna säger att de diskrimineras de tjänar inte ens halva minimilönen och arbetsförhållandena är usla. Om de kräver sina rättigheter får de sparken. Så här är det på många fabriker i det här området men Soda clubs fabrik är en av de värsta, säger Salwa Alinat.  

För svenska Empire har kolsyremaskinerna varit en mycket bra affär. Förra året ökade intäkterna med smått fantastiska 380 procent till 160 miljoner kronor. Vinsten före skatt landade på 20 miljoner kronor och framtiden ser ljus ut. På några få år har man sålt 600 000 maskiner. 

– Utvecklingen har varit fantastiskt bra, säger vd Johan Kalling.   

När insåg du och ni att fabriken ligger på mark som ockuperas av Israel enligt FN? 

– Det var egentligen när du ringde mig, säger Johan Kalling. 

När Empires ordförande Ian Wachtmeister fick veta att Ekot ringt och frågat om fabriken kontaktade han utrikesdepartementet.  

UD svarade ”Regeringen anser att etablering och affärsverksamhet på och med företag inom bosättningarna är olämpliga”.  

Därför vill nu Ian Wachtmeister att tillverkningen av kolsyremaskinerna flyttas. Det är något han skrivit och talat om för Soda Clubs vd Daniel Birnbaum. 

– Då tycker vi att de ska flytta tillverkningen av våra produkter. Vi kan inte bestämma över var de har sina fabriker, men vi kan möjligen ha inflytande över var de tillverkar våra produkter, säger Ian Wachtmeister. 

Ekot har sökt Soda Clubs vd Daniel Birnbaum för en kommentar men utan framgång. 

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se