Dyrare djursjukvård pressar djurägare

Dyrare djursjukvård och högre premier för djurens försäkringar pressar husdjursägare i ekonomisk kris.

Lotta Gunnarsson är veterinär på Agria, ett av de ledande bolagen för djurförsäkringar. Där man märker att djurägare har problem, i skuggan av den ekonomiska krisen.

– Det märks väldigt tydligt. Vi ser väldigt tydligt att samtalen till vårt kundcenter är av en annan typ än tidigare. Folk ringer när de fått sin betalningsavi och är förtvivlade när de inte kan betala. De undrar om de kan dela upp betalningen eller om det finns några billiga alternativ. Vi har haft samtal när folk har gråtit i telefonen, säger Lotta Gunnarsson.

De senaste åren har husdjursförsäkringar blivit 25 till 40 procent dyrare. Försäkringsbolagen hänvisar till att priset för veterinärvård ökat i samma takt.

Några exempel från Agria: att operera bort en juvertumör på en katt, med en natt på djursjukhus kostar kring 20 000 kronor, och en av hundarnas vanligaste åkommor, livmoderinflammation, kan kosta mellan 10 000 och 20 000 att operera, bland annat beroende på hundens storlek.

Om hästen får kolik och måste opereras kostar det mellan 40 000 och 50 000 kronor.

– När djursjukvården blir mer specialiserad så kostar försäkringen mer pengar och premierna blir dyra. Vi är ängsliga att djurägarna inte ska ha råd att betala och välja att vara obetald. Då blir det problem när djuret blir sjukt, säger Lotta Gunnarsson.

Mona Toll, som rastar sina två Yorkshire-terriers Lisa och Sluggo i grönskan, var senast hos veterinären för några veckor sedan när hundarna hade magsjuka.

– Då blev mina bägge hundar så dåliga, särskilt tiken, att jag var orolig att inte klara av det själv, så då gick jag till veterinären.

Är premien något som avskräcker dig?

– Ja, det avskräcker mig från att skaffa en tredje hund. Premien går på ungefär 2 500 per hund, säger hundägaren Mona Toll.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se