Kritik mot budgeten

I stället för att lägga en budget som innebär att i princip alla kommunens verksamheter måste skära ned, bör man höja skatten. Det menar Socialdmokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Uppsala.

Lena Hartwig (S) är oppositionskommunalråd i Uppsala kommun.

- Jag skulle vilja säga att man är ute på farliga vägar. Vad får det här för konsekvenser för kvaliteten i verksamheterna, till exempel för barngruppernas storlek i förskolan? Vad får de för konsekvenser för kvaliteten i äldreomsorgen för de gamla? Jag har svårt att se hur äldreomsorgen ska kunna bli bättre, om man inte tillsätter tillräckliga resurser, säger hon.     

Att majoriteten avstår från sitt vallöfte om skattesänkningar i budgeten för Uppsala kommun nästa år är bra, men det räcker inte på långa väger, menar Lena Hartwig. I den rådande lågkonjunkturen vill hon se en skattehöjning för att undvika nedskärningar och uppsägningar.

Även Vänsterpartiet och Miljöpartiet efterlyser skattehöjningar för att undvika nedskärningar och uppsägningar inom kommunens verksamheter.

Men kommunstyrelsens ordförande Gunnar Hedberg (M), avvisar tanken på en skattehöjning.

- Eftersom vi nu startar inbromsningen så pass tidigt, att kloka arbetsledare och förtroendevalda redan nu kan se att det är hit vi måste nå, så tror jag att man organiserar arbetet ute i verksamheterna så att det framförallt är visstids-, timanställda och liknande, som man försöker att reducera de anställda med och inte de fast anställda. Därför tror jag att varsel och uppsägningar kommer att bli relativt sällsynta.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se