Kinda

Kunglig perrong i Slätmon

Det skulle hänt för 107 år sedan men den gången kom ett späckat tidsschema emellan. Men nu ska Slätmon utanför Kisa få kungligt besök. Kungaparet är i Östergötland på torsdag och på väg mellan Linköping och Kisa blir det ett stopp på den nedlagda stationen i Slätmon.

Så nu är det mycket som ska göras i ordning på området. Eric Svensson som äger stationshuset har köpt nya flaggor.

– Vad säger ni? Var ska jag sätta dem, jag tänkte sätta en där borta.

– Så att du får en på varje sida.

--Ja, just det.

Carl XVI Gustaf och Silvia besöker Östergötland på torsdag. Efter en båttur på Kinda kanal blir det lunch på Linköpings slott innan ångtåget från Nässjö järnvägsmuseum tuffar iväg mot Kisa för ett företagsbesök.

På vägen stannar ekipaget vid Slätmonsstaion för att dricka kaffe. Stationen är inte i bruk så Slätmons Bollklubb har fått uppdraget att bygga en ny perrong för besöket.

– Det finns ingenting av den gamla så vi fick bygga upp en i trä istället. Det är ju väldigt viktigt att det blir rätt med måtten så att tåget inte kör på, säger lagledaren Roger Jacobsson.

Hur känns det då?
– Ja, det är spännande. Det kunde väl ingen tro att kungen och drottningen skulle stanna här.

Det är lite av en revansch för Slätmon. För 107 år sedan när järnvägen skulle invigas 1902 skulle Slätmon fått kungligt besök. Byborna var redo att ta emot Oscar II.

– Men det vart ingenting. Vet inte om middagen i Vimmerby blev förlängd eller vad som hände. I alla fall blåste han bara förbi här när alla stod och skulle ta emot honom. Det blir nog en riktigt tillställning för bygden nu!

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se