Andra timmen

En stigande stjärna på den finländska dirigenthimlen - Anna-Maria Helsing

Finland är dirigenternas land, men först nu får den första kvinnliga dirigenten basa över en symfoniorkester

Träffa en stigande stjärna på den finländska dirigenthimlen - Anna-Maria Helsing. Hon valdes nyligen till ledare för Uleåborgs symfoniorkester.

Anna-Maria Helsing gör därmed historia - hon är den första kvinnliga dirigenten i Finland som får leda en egen symfoniorkester.

Ny stad som heter Väståboland

Åbolänningar som åker på sommaren till sina hemtrakter kommer att möta två stora förändringar. För det första, de kommer att möta en ny stad som heter Väståboland och för det andra skall de inte bli akut sjuka eftersom i den hela nya staden finns bar två ambulanser, en i Pargas och en i Nagu.

Glöm inte Finlands krigsveteraner!

När 27-åriga Anna Lind från Vasa hade skrivit studenten gick hon i armén, och där var hon ett år och blev undersergeant. Så småningom började hon studera psykologi, och nu håller hon som bäst på och skriver sin pro gradu-avhandling om posttraumatisk stress hos vårt lands krigsveteraner. Anna förklarar att hennes intresse för försvarsmakten och det militära till en del har att göra med att hennes morfar är krigsveteran - och hon tycker själv att det är viktigt att det som krigsveteranerna gjorde för vårt land inte glöms bort.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Lue lisää toimintatavoistamme.