Flyktingvårdsnej: Vill inte stödja lagbrott

När Centerpartiet igår skulle ta ställning till ett förslag om utökad rätt till vård för papperslösa och gömda flyktingar var det nästan lika många nej-röster som ja-röster. Robertsfors kommunalråd Lars Bäckström röstade emot.
– Det finns ju naturligtvis många männniskor som har det väldigt jobbigt men samtidigt bland den här gruppen finns ju också människor som inte har riktigt rent mjöl i påsen.

Igår avslutades Centerns partistämma i Örebro. Det blev stor dramatik när det skulle röstas om utökad vård för papperslösa flyktingar. Förslaget gick igenom med en rösts marginal 171 röster mot 170.

I Sverige nekas ingen akutvård i dag, men de som är papperslösa tvingas betala, och de är inte berättigade till mer långsiktig vård.

En av de som röstade emot förslaget om utökad vård för papperslösa var Robertsfors kommunalråd Lars Bäckström.
– Jag har ju en bakgrund som polis och då känns det lite märkligt att ytterligare stödja de människor som har valt att bryta mot lagen.

Lars Bäckström påpekar att barn under 18 år skulle ha rätt till vård i det förslag han röstade för, och att alla skulle ha rätt till omedelbar akutvård. Idag i Sverige nekas ingen akutvård, men de som är papperslösa tvingas betala, och de är inte berättigade till mer långsiktig vård.

Detta har gjort att Sverige fått kritik från bland annat Läkarförbundet, Röda Korset och Fn:s kommitté för mänskliga rättigheter.

Men det är inte skäl nog att ändra på förhållandena, tycker Lars Bäckström.

– Det blir märkligt att man stöder och uppmuntrar människor som bryter mot svensk lagstiftning så jag tycker inte att det är alldeles så enkelt.

Reporter Viktor Hariz
viktor.hariz@sr.se