Örebro

Lättare se var maten är fräsch

Nu ska det bli lättare att se vilka av Örebros restauranger som slarvar med till exempel hygienen.

Kommunen jobbar nu med att ta fram en karta över var de gjort livsmedelskontroller, och planen är att kartan med resultaten av kontrollerna sedan ska publiceras på kommunens hemsida.

Tidigare har Örebro kommun lagt ut en sammanställning i form av en rapport över livsmedelskontrollerna, på sin hemsida. Men nu vill miljönämnden göra det enklare för allmänheten att själva kunna läsa av resultaten från livsmedelskontrollerna.

Det sätt miljönämnden vill göra det på är med en karta där alla livsmedelsföretag tydligt finns utmarkerade med namn, adress och omdöme från senaste livsmedelskontroll. Sedan kan besökarna enkelt se hur bra exempelvis lunchrestauranger, caféer och matbutiker lever upp till kommunens livsmedelskrav.

Sazan Mukri som äger en smörgåsbutik i Örebro, tror att det här kommer slå hårt mot de livsmedelsföretag som tillfälligt får ett dåligt omdöme i en kontroll men som fixar problemen igen.

Roger Strindberg enhetschef på miljökontoret för livsmedelsenheten i Örebro kommun hoppas att kommunens karta över livsmedelskontroller ska vara klar till hösten.

Reporter
Matilda Mattisson
019/19 20 44
matilda.mattisson@sr.se