Transport mot inavel ställs ut

Idag har utställningen mopedliv vernissage på Arbetets museum i Norrköping. Ett stycke svensk verkstadshistoria som faktiskt kan ha gjort sitt för att avhjälpa inavel, säger utställningsproducenten.

 – En del säger att mopeden gjorde det, botade inavel. Att man kunde ta sig till nästa by för att fria. Men framför allt är det ju frihet och ett hyfsat kostnadseffektivt sätt att ta sig från punkt a till punkt b, säger Torsten Nilsson som producerar utställningen.

– Min favorit är den här Nymansmopeden ifrån Uppsala. Motorn är inklädd i en skyddande plåt och bara cuylindertoppen sticker upp. Den är vacker.

1952 beslutades att man körkort, fordonsskatt och registrering inte krävdes för att få klra en cykel med hjälpmotor. Det är startskottet för den svenska mopedindustrin.

På utställningen visas mopeder från åren 1952-65.

--Vi samlar ju inte på föremål på Arbetets museum utan vi samlar på människors berättelser och det här är ju berättelser om vårt kulturarv.

– Det vi vill göra är att berätta om föremålen, det är ju otroligt vackert designade motorer, och om svensk verkstadsindustri. Det är ju flera cykelfabrikanter som börjar tillverka rena mopeder, säger Torsten Nilsson.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se