Språket hjärtefråga för ny ungdomsledare

Helena Omma heter Sáminuorras nya ordförande. Hon valdes enhälligt vid förbundsmötet i Piteå på lördag kväll.

Helena Omma är 22 år, kommer från Gällivare och Unna ceros. Hon studerar samiska vid Samiska högskolan i Kautokeino. Språket är också hennes hjärtefråga, något hon också ska driva i det samiska ungdomsförbundet.

- Jag vill att Sáminuorra ska bli en föregångare när det gäller språket. Vi ska visa sametinget och andra organisationer att vi prioriterar språket, säger Helena Omma.

Många deltagare
Ett åttiotal samiska ungdomar hade samlats till förbundsmötet, något som ledde till just språkproblem. Förbundet hade inte räknat med så många deltagare och hade bara beställt utrustning för simultantolkning till 50 personer, vilket ledde till att samiskan i stort sett uteblev vid mötet.

- Ett misstag vi måste rätta till inför nästa år, säger avgående ordföranden Lars-Miguel Utsi.

Helena Omma är bekymrad över den samiska språksituationen i Sverige. Hon är kritisk till att sametingspartierna inte har några valprogram på samiska.

- Samiska prioriteras inte i det samiska samhället. Partierna använder vackra ord, men verkligheten är annorlunda, säger Omma.

Varför är språket så viktigt för dig?
 
- Det är mitt modersmål, mitt hjärtas språk. Språket hör till folket och håller oss samman som ett folk, säger Helena Omma.

Hur känns det att bli ny ordförande?
 -
Spännande, roligt och en ny utmaning för mig, säger Helena Omma

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio