Nu inleds den fjärde dieselrättegången

Idag måndag inleds den fjärde förhandlingen i dieselhärvan som avslöjades i februari förra året. Rättegången äger rum vid Haparanda tingsrätt och är planerad att pågå i tio dagar. Den här gången gäller förhandlingarna en överkalixbo och en luleåbo som kan anses vara den så kallade dieselhärvans huvudmän.

De två huvudmännen, en 40-årig luleåbo, en 37-årig överkalixbo ska tillsammans ha fört in cirka 700 000 liter finsk rödmärkt brännolja. Till sin hjälp att frakta dieseln har de haft en 37-årig luleåbos lastbilar och han åtalas därför för medhjälp.

Det är under tiden 1 januari 2006-12 februari förra året som dieseln ska ha förts in. De två huvudmännen har köpt och fört in dieseln, som de sedan sålt vidare till i alla fall 13 personer över hela länet och som också åtalas för att ha köpt den olagliga dieseloljan.

Det här åtalet är det fjärde av sammanlagt sex i den så kallade diseselhärvan.

I en av de tidigare dieselrättegångarna där huvudmannen hade fört in ungefär samma mängd som i fallet som ska tas upp nu, blev straffet två och ett halvt år i fängelse efter att hovrätten skärpt straffet.

Idag inleds den fjärde rättegången där sammanlagt 18 personer är åtalade för att ha fört in eller köpte den olagliga dieseln.

Fyra personer är åtalade för olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor ett brott som anses grovt. De två som får anses som huvudmän åtalas också för grovt bokföringsbrott och försvårade av skattekontroll. De ska ha fört in 700 000 liter finsk röd diesel till ett värde på över fem miljoner kronor.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se