Island allt närmare ett EU-inträde

Island närmar sig alltmer en ansökan om medlemskap i EU. I det nya parlamentet, Alltinget, finns en majoritet för medlemsförhandlingar, säger statsminister Jóhanna Sigurdardóttir.

När Jóhanna Sigurdardóttirs socialdemokrater vann valet förra månaden tillsammans med Vänstern - De gröna stod det klart att EU skulle bli en svår fråga att lösa eftersom socialdemokraterna är för Europeiska Unionen och Vänstern - De gröna mot. Men dom löste problemet genom att konstatera att dom inte är överens och sen lämna över frågan till det nyvalda Alltinget.

Där finns, enligt Sigurdardottir, en majoritet för att gå till Bryssel med en medlemsansökan. Socialdemokraterna hade hoppats att regeringen skulle kunna lämna in en ansökan om medlemsförhandlingar redan före sommaren. Men eftersom man nu tvingas gå omvägen via Alltinget kommer det att ta lite längre tid.

EU-motståndarna i Alltinget, till exempel de gamla makthavarna i det EU-fientliga Självständighetspartiet, kommer att göra allt dom kan för att lägga krokben för EU-förespråkarna.

Sen i slutändan kommer islänningarna att få ta ställning till förhandlingsresultatet i en folkomröstning. Först då blir det klart om Island går med i EU eller ej.

Bakom det plötsliga intresset för unionen ligger landets ekonomiska kris och möjligheten att via EU får tillgång till eurovalutan. Den senaste opinionsmätningen visar att omkring 60 procent av islänningarna är för att Island åtminstone inleder förhandlingar om EU-medlemskap.

Christer Fridén, Nordenkorrespondent
christer.friden@sr.se