jönköping

Lärare kan få sparken

Flera lärare i Jönköpings kommun riskerar att bli av med sina jobb. Det står nu klart efter att kommunen sammanställt uppgifter från kommunens skolor.

- Vi kommer inte att klara det här. Vill man ha möjlighet att jobba som läroplanen föreskriver, så kräver det att man vågar satsa på skolan och ha mer personal, säger Åsa Sjöstrand, grundskolelärare på Råslättsskolan.

- Det här ser mycket bekymmersamt ut. Vi kan inte utesluta uppsägningar, säger Marie Söderberg, personalchef för skolan.

Sedan 2007 har grundskoleeleverna i Jönköpings kommun minskat med över 500 och även antalet gymnasieelever visar en stadigt nedåtgående trend, vilket ser ut att hålla i sig fram till 2012.

Vid tidigare nedgångar i årskullarna har man lyckats att undvika att säga upp lärare, men nu ser situationen annorlunda ut. En annan förklaring till det minskade antalet elever är också friskolorna, som blir allt fler och lockar över elever från kommunens skolor, vilket också spås öka kommande år.

Det kommer att läggas varsel  - men hur många finns det ännu ingen uppgift om.

Nu är det inte bara de minskade elevkullarna som kommunen måste ta hänsyn till utan även ett besparingskrav på 1,8 procent och det kan innebära ytterligare uppsägningar för lärarna.

Dessutom planerar kommunen för ytterligare neddragningar på uppemot fem procent av budgeten med start nästa år.

Mattias Sundler
mattias.sundler@sr.se