Bekämpa besvärliga ogräs med marktäckningsduk.

Frida i Hallstahammar har bekymmer med en svårutrotad växt i trädgården. Såhär skriver hon : 

Hej!
I ett hörn av vår tomt växer en slags mycket snabbväxande bambu (?). Denna har vi försökt att få bort under flera säsonger, utan lyckat resultat. Vi har grävt bort rötterna, men den kommer upp i alla fall. I höstas lade vi på markduk, men nu har den letat sig fram till kanterna av markduken och kommer upp där! Dessutom putar markduken upp på flera ställen, där den alltså växer under. Hur sjutton gör vi för att bli väck detta envisa otyg? Vi vill sätta hägg på platsen istället. Tacksam för dina tips!

Maj-Lis Pettersson svarar:

Vad jag förstår av beskrivningen av växten så handlar det om parkslide, Fallopia japonica. Det är en otroligt pampig växt som har vissa likheter med bambu. Den blir 120–200 cm hög, och de gräddvita blommorna sitter i plymlika klasar. Den trivs i både sol och skugga och växer på alla typer av jordar.

Men det finns problem med denna växt. Den sprider sig raskt med underjordiska utlöpare och är i stort sett omöjlig att gräva bort. Det är täckning med svart marktäckningsduk som gäller och då måste man ta till ordentligt på sidorna så att inte nya skott kan leta sig till ljuset. Marktäckningsduken har små hål som släpper igenom ljus. Därför är det viktigt att antingen lägga dubbla lager med duk eller också täcka över duken med bark, avslaget gräs och dylikt.

Marktäckningsduken bör ligga på minst i 3 säsonger. Under den första säsongen kommer skotten att växa under duken trots att det är mörkt och därmed kommer duken att resa på sig. Det gäller alltså att förankra duken väl med förslagsvis runda stenar. Trampa försiktigt på duken där det putar upp, men duken får absolut inte gå sönder.

Denna metod kan användas till följande svårbekämpade ogräs, t.ex. brännässla, kers (kirskål), tistlar, knölklocka, maskros m.fl. förutom till parkslide.