Bussolyckan i hovrätten

I dag inleddes rättegången om bussolyckan i Rasbo i februari 2007 i hovrätten. Där ska det återigen prövas om den kvinnliga bussförare som bland annat dömdes för vållande till annans död i tingsrätten verkligen är ansvarig för olyckan.

Själv minns föraren ingenting av olyckan. Så här lät det när hon hördes i hovrätten i dag:

- Jag kommer ihåg att jag tog upp en passagerare i Rasbo. Men sedan efter det kommer jag inte ihåg något speciellt.

Åklagaren: Har du ingen minnesblid framåt?

- Nej.

Åklagaren: Efteråt, har du någon minnesbild? Någon Smärta?

- Ja, jag ligger i diket och vaknar upp eller vad jag gör. Jag sitter fastklämd under ratten.

Åklagaren: Har du någon minnesbild av tankar i det ögonblicket?

- Nej. Jo, jag trode att jag hade kört i diket själv. Jag hade ju ingen aning om den andra bussen.

Det har gått drygt två år och två månader sedan den där februarimorgonen då sex personer miste livet och lika många skadades i bussolyckan på länsväg 288 vid Rasbo.

Och det har gått drygt ett år sedan tingsrätten dömde den då 23-åriga kvinnan till villkorlig dom för vållande till annans död, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafiken.

En dom som åklagaren vill att hovrätten ska fastslå. Vi hör Pontus Johannson från åklagarsidan.

- Vi menar att hon har brustit dels genom att hon inte har iaktagit en tillräcklig uppsyn över väg- och väderleksförhållanden. Hon har alltså inte anpassat sin hastighet i förhållande till väg- och väderleksförhållanden, säger Pontus Johannson.

- Hon har dessutom inte hållit tillräckligt långt till höger i förhållande till vägens mitt. Dels för att hon passerat en lastbil som stått parkerad på höger sida, dels har hon sedan kommit över på det mötande körfältet och orsakat den här olyckan.

Åklagarsidan stöder sig bland annat på vittnesmål från passagearae från båda bussarna, som spelades upp i hovrätten i dag:

- Det kändes att det gick lite för fort i förhållande till väglaget.

- Och sedan vet jag att jag ser en stor gul buss komma emot oss. Och jag hinner tänka att det här går åt skogen. Och sedan smäller vi.

Men förarens advokat Anna Ling, som överklagat domen, menar att kvinnan ska frias från ansvar för olyckan.

- Det vi har yrkat på och vill ska hända är att hon frias helt. Vi har överklagat eftersom vi anser att hon är oskyldig. Vi anser inte att åklagaren har den bevisning som krävs för att fälla henne till ansvar. Att hon helt enkelt inte har gjort sig skyldig till en sådan vårdslöshet som gör att hon ska ådömas något straff. Vi ställer vår förhoppning till att hovrätten gör en annan bedömning än tingsrätten och friar henne från ansvar, säger Anna Ling.

Det har ju gått ganska lång tid sedan olyckan. Hur mår din klient?

- Hon mår naturligtvis inte bra. nu har det ju gått över två år sedan olyckan hände och livet går ju vidare, men det är ju klart att hon inte mår bra. Hon hoppas ju på en frikännande dom så att hon ska kunna gå vidare sedan, fortsätter Anna Ling.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se