31-åringen dog i häktet

"Han är döende, men man gör inget"

Häktesvakterna trodde att den 31-årige man som dog i en lunginflammation på häktet i Nyköping hade abstinensbesvär. Därför kontaktade ingen läkare eller sjukvårdspersonal trots att mannen var svårkontaktad och i mycket dåligt skick. Den döde 31-åringens lillebror har svårt att förstå vad som hände på häktet.

– Jag trodde inte ens att man skulle behandla ett djur så här dåligt. Låta någon som var svårt sjuk ligga där hjälplös. I stället för att göra något skriver man det här protokollet, kommenterar brodern.

Ekot har granskat vad som hände på häktet i Nyköping när den 31-årige man som vi kallar Dejan dog i en vanlig lunginflammation, efter att ha varit inlåst i nio dagar.

Under den sista dagen som Dejan levde var han mycket dålig, ändå kontaktade ingen på häktet läkare eller sjukvårdspersonal.

I stället förde vakterna i nästan sex timmar ett detaljerat protokoll över Dejans tillstånd. Det står att han är svårkontaktad, att han ”reagerar på tilltal”, kissar ner sig, sluddrar. I den sista noteringen konstaterar vakterna att han andas.

– Han är döende, det är vad de här anteckningarna visar, säger Dejans bror.

– Han är döende, men man gör ingenting. Jag förstår inte hur den här personalen tänker.

Vakterna på häktet trodde att Dejan hade abstinens och att det var därför han mådde så dåligt. Det sa chefen för kriminalvården i Nyköping i Ekot i morse.

Men det som vakterna antecknade i sitt protokoll är inte alls typiska symtom för en abstinens. Det säger Frede Petersen som är överläkare på Nyköpings lasarett och specialist på avgiftningar.

– Dessa observationer som gjorts tycker jag inte är typiska för en patient i ett abstinenstillstånd.

Här står det: svårkontaktad, reagerar på tilltal. Brukar de ha sådana symtom vid abstinensbesvär?

– Nej, de brukar ha svårt att finna vila och komma till ro. Så att han är svår att få kontakt med vid vissa tidpunkter är inte typiskt.

Christian Simonsberg är överläkare på beroendekliniken i Göteborg. Han säger att en lunginflammation skulle de aldrig missa på hans avdelning.

– Nej, absolut inte. Lunginflammation ger ju så många andra symtom, med mycket hosta. Om den är dubbelsidig som den här uppenbarligen var så leder det ju till andningspåverkan och feber, naturligtvis.

Trots att Dejan alltså inte alls hade dom typiska symtomen på en abstinens trodde alla på häktet att han var dålig för att han hade abstinens.

Ingen reagerade heller över att abstinensen i så fall hade blivit väldigt långdragen. En opiatabstinens är som värst efter två dagar. Mellan fem och sju dagar är de flesta återställda. Det går att läsa i kriminalvårdens egen sjukvårdsbok.

Men trots att det var nionde dagen som Dejan var inlåst tänkte ingen på att det skulle vara något annat än abstinens, säger chefen för kriminalvården i Nyköping, Thomas Stridh.

– Det skulle väl ha stått i rapporten, i så fall. Men man har ju haft kontakt med honom i alla fall, säger Thomas Stridh.

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se