Avled i häkte - borde fått intensivvård

Ekots granskning har visat att den 31-årige man som vi kallar Dejan hölls inlåst trots att han var svårt sjuk. Om han hade fått vård hade han sannolikt klarat sig, nu avled han istället på häktet i Nyköping.

Kriminalvårdens internutredning har kommit fram till att ingen på häktet gjorde något fel, men Lars-Håkan Nilsson som är Kriminalvårdens expert säger att det är uppenbart att mannen var svårt sjuk och att han skulle ha flyttats från häktet.

– Vara omväxlande vaken, halvsover, vara svårkontaktbar, inte svara på tilltal, satt jag med den här patienten på min enhet så skulle jag skickat honom till en intensivvårdsenhet.

Vad gör man på en intensivvårdsenhet? 

– Där övervakar man andning och puls och ser till att han får eventuellt stöd för det. 

Det låter ganska avancerat? 

– De anteckningar du visar mig skulle jag tolka som ett intensivvårdsfall och att det här är en mycket svårt sjuk person.

Dejan var mycket svårt sjuk, men han fick ingen intensivvård. Istället låg han sakta och dog i cellen i Nyköping framför ögonen på häktesvakterna.

Ingen av dem kontaktade läkare eller tog honom till sjukhus. Istället förde vakterna i nästan sex timmar ett detaljerat protokoll över Dejans tillstånd. Där står det alltså att han är svårkontaktad, att han ”reagerar på tilltal”, kissar ner sig, sluddrar. I den sista noteringen konstaterar vakterna att han andas.

Dejan dog i en lunginflammation. En sjukdom som unga normalt inte dör av i Sverige, och som botas med antibiotika.

Kriminalvården har kommit fram till att ingen på häktet gjorde nåt fel. Enligt Kriminalvårdens egen utredning blev Dejan akut dålig och dog. Häktesvakterna hade inte sett några tecken på att han mådde dåligt.

Ekots granskning visar alltså att Dejan, tvärtemot vad Kriminalvården hävdat, var i mycket dåligt skick under sina sista timmar.

Thomas Stridh är chef för Kriminalvården i Nyköping, och den som ansvarade för internutredningen. 

– Det var inget anmärkningsvärt som framkom i utredningen som föranledde att det här tragiska hände. 

Är det normaltillståndet att de intagna är så dåliga att man måste skriva att de andas?

– Självklart är det inte så.

Ni har tyckt att det här inte har varit något anmärkningsvärt, man konstaterar att personen andas, är svårkontaktad, kissar ner sig, sluddrar och det har pågått under sex timmar? 

- Ser man det så här så blir det ju anmärkningsvärt, säger Thomas Stridh chef för Kriminalvården i Nyköping. 

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se