Utredning nedlagd om häktesdöd

Ingen av vakterna på häktet i Nyköping förhördes i den polisutredning, som skulle undersöka om det var tjänstefel att inte kontakta läkare när en svårt sjuk inlåst man dog i sin cell. Polisen och åklagaren som utredde fallet sitter alla i huset där häktet ligger.

Den döde mannens bror säger att det är olämpligt.

– Bara en sådan sak, som en mindre ort som Nyköping, en mindre arbetsplats, i samma hus. Det är klart att det är högst olämpligt att polismyndigheten i samma hus, dörr till dörr till häktet, ska utreda de här omständigheterna, det som deras kolleger har gjort, säger Dejans bror.

Ekots granskning har visat att den 31-årige man som vi kallar Dejan var mycket sjuk i en lunginflammation. Enligt läkare var han ett intensivvårdsfall. Ändå tog ingen honom till sjukhus eller kontaktade läkare.

Istället förde vakterna, i nästan sex timmar, ett detaljerat protokoll över hur Dejan mådde under sin sista dag.

Var det tjänstefel av vakterna att inte kontakta läkare? När den frågan skulle utredas, var det alltså av poliser och åklagare i Nyköping. 

Det är strax utanför Nyköpings centrum, i ett ganska litet trevåningshus, som polisen, åklagarna och häktet håller till.

Ekots granskning av den sekretessbelagda förundersökningen, visar att ingen av de som jobbade den helg när Dejan dog, har förhörts.

Totalt har två förhör hållits i utredningen, med häkteschefen och med Dejans kontaktperson. Men de jobbade alltså inte under den aktuella helgen i september 2005.

Polisutredningen är nu nedlagd. Det var inte tjänstefel, enligt åklagaren, att låta Dejan ligga och dö, utan att någon kontaktade läkare.

Den ansvarige åklagaren, Michael Forsberg, vill inte ställa upp på någon intervju. Han säger till Ekot, att han inte tycker att han behöver svara på några frågor, eftersom det skett en så kallad överprövning, som kom fram till att förundersökningen inte skulle öppnas igen.

Åklagaren Michael Forsberg säger också att han tycker att häktesvakterna gjorde mer än man kan begära. De inrättade ju faktiskt ett schema och gjorde täta kontroller av Dejan, säger Forsberg.

Men vad det egentligen var för mening med de här kontrollerna, eftersom ingen ändå kontaktade läkare. Det har Michael Forsberg inte velat svarat på.

Så här säger Dejans lillebror om åklagarens kommentar.

– Det är ett angrepp, nej, jag har inte ord för att beskriva en sådan kommentar. Det visar väl främst på åklagarens egen inställning, att det här inte ska utredas överhuvudtaget. Man har haft en klar åsikt från dag ett, säger Dejans lillebror.

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se