Få kommuner satsar extra på valinformation

Det är bara Fagersta bland kommunerna här i länet som satsar extra på en kampanj för att få fler att rösta i valet till Europaparlamentet 7 juni.

I en undersökning som Sveriges Radio har gjort i hela landet var det 109 av de 234 kommuner som svarade som kommer att satsa på sådan information.

Vid valet till europaparlamentet 2004 var det bara 38 procent av de röstberättigade svenskarna som gick till valurnorna.

Anders Tollin, kommunalråd i Surahammar, tycker att det främst är statens, eller de politiska partiernas sak att försöka få folk att rösta, inte kommunernas.

– Kommunerna kan naturligtvis också göra någonting men jag tycker att det ligger närmast till hands att Sverige som stat blir mer aktiv, visserligen är det partier som man röstar på så det kanske faller tillbaka på partierna, säger Anders Tollin.

Alla kommuner informerar om vallokaler, hur det går till att rösta och så vidare, det är kommunernas skyldighet. Men det är alltså bara Fagersta här i länet som satsar extra på att få fler att gå och rösta, detta i kampanjen ”rösta 7 juni”, där man framför allt hoppas få upp valdeltagandet bland unga.

I några kommuner har man dock försökt förlägga förtidsröstningen, som snart sätter igång, till platser dit man hoppas fler ska komma och rösta. I Västerås ska det exempelvis gå att förtidsrösta i matbutiker vid tre stora köpcentra. I Skinnskatteberg finns funderingar på ett utskick till hushållen för att få fler att rösta, men det finns inget beslut om det.

Patrik Åström
patrik.astrom@sr.se