Iran ändrar kritiserad dom mot journalist

Uppdaterad 16:48
Den spiondömda amerikansk-iranska journalisten Roxana Saberi är fri. Hon släpptes idag från fängelset i Teheran, efter att ha fått fängelsedomen kortad.

Journalisten Roxana Saberi har släppts från det ökända Evin-fänglset i Teheran. ”Jag mår bra”, sa hon till nyhetsbyrån AFP:s reporter på plats utanför fängelset, men i övrigt ville hon inte kommentera frisläppandet.

Roxana Saberis fall har väckt stor uppmärksamhet i USA, och har satt de frostiga relationerna mellan Iran och USA på nya prov. President Barack Obama har ju slagit an en mer försonlig ton mot Iran, men han har flera gånger kritiserat spiondomen mot Saberi och uppmanat Iran att släppa henne.

Även EU och en rad journalistorganisationer har protesterat mot Irans agerande.

32-åriga Roxana Saberi har dubbelt medborgarskap, hon är född i USA men bor sedan några år tillbaka i pappans hemland Iran där hon arbetat som frilansjournalist, bland annat åt brittiska BBC.

I januari greps hon i Teheran, anklagad för spioneri. Och efter en rättegång som hölls bakom stängda dörrar kom domen på åtta års fängelse.

Det var efter order från president Mahmoud Ahmadinejad som fallet togs upp i högre instans, den här gången i en öppen rättegång. Resultatet idag blev alltså att fängelsedomen kortas kraftigt. Roxana Saberi får dessutom rätt att omedelbart lämna Iran, men förbjuds att komma tillbaka och arbeta som journalist i landet under de närmaste fem åren. Hon väntas flyga hem till USA snarast möjligt.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se