västerås

Bröder får inte mer pengar efter fall av galna ko-sjuka

Bröderna Kihlin, som driver den gård i Västerås där galna ko-sjukan först hittades i Sverige, får inte den ersättning de har begärt från staten. Det står klart sen regeringsrätten beslutat att inte pröva fallet.

Från vår sida tycker vi att det skulle ha gått att titta närmare på det här. Det var ändå en så unik grej som påverkade både oss och hela riket väldigt stort. Det säger Gustaf Kihlin, en av bröderna som driver gården.

Det var i månadsskiftet februari-mars 2006 som BSE-viruset hittades i en ko på gården. En därefter fick bröderna Kihlin oerhört mycket att göra. Bland annat formligen invaderades gården av svenska och internationella media.

Bröderna har begärt cirka 120 000 kronor för att ersätta kostnader som uppstod. Sedan tidigare har Jordbruksverket beviljat 26 000 kronor. Även länsrätten och kammarrätten har sagt nej till brödernas krav.

Inte heller regeringsrätten ser någon orsak att ta upp ärendet en gång till och anför två orsaker till det:

  1. Ett avgörande i fallet är inte viktigt för ledningen av rättstillämpningen.
  2. Det har inte framkommit uppgifter som visar att domen i kammarrätten beror på något grovt förbiseende eller grovt misstag.

Nästa steg blir nu för Bröderna Kihlin att ta ställning till om fallet går att driva vidare, säger Gustaf Kihlin.

- Jag ska ta kontakt med juristen och ta kontakt med honom för att se om det finns förutsättningar att komma någon vart med det här. Jag har haft visioner om att göra skadeståndsanspråk på Jordbruksverket som i vårt tycke har skött det här väldigt dåligt, men vi får se, säger Gustaf Kihlin.

Kennet Lindquist
kennet.lindquist@sr.se