Flygbolag levererar både hjälp och vapen

Många flygbolag som används till att leverera humanitär hjälp i olika konflikter utnyttjas också för vapensmuggling och ibland till och med till samma krigsområde. Det visar en studie från fredsforskningsinstitutet Sipri.

– Den signal man sänder är att det är okej att smuggla vapen till krig i Afrika och att vi i det internationella samfundet inte bryr oss, säger Hugh Griffith på Sipri.

Det finns en lista på knappt 200 flygföretag som anses ägna sig åt illegala vapentransporter men också smuggling av sådant som ädelstenar och narkotika. Av dem, visar rapporten, har nästan alla eller 90 procent anlitats av till exempel EU och FN för humanitära transporter. Uppgifter som Sipri inte fått bekräftade säger att leveranserna ibland kommer på ett och samma plan.

– För varje plan med vapen krävs det 70 till 80 plan med humanitär hjälp för att motverka effekterna av att vapnen använts, säger Hugh Griffith.

De här ljusskygga små flygbolagen dök upp efter Sovjetunionens upplösning för snart 20 år sedan, när det gick att köpa upp mängder av plan som använts där.

Rapporten från Sipri handlar främst om situationen i Afrika, som plågats av många krig, och riktar sig framförallt till regeringarna i EU men också andra internationella organisationer. Och lösningen är egentligen ganska enkel, flygbolagen måste ställas inför ultimatum.

Om alla internationella organisationer enas om att bara flygbolag som inte ägnar sig åt smuggling ska få flyga humanitära leveranser så kommer de allra flesta bolagen att tvingas anpassa sig, tror Hugh Griffith. Och de som framhärdar med smuggling ska sättas åt med hårdare säkerhetsföreskrifter. De här bolagen har nämligen ofta urdålig säkerhet.

Sådana här metoder kan fungera, eftersom alla flygbolag och alla plan måste registreras och i princip kan övervakas. Det förekommer nästan ingen renodlat svart flygverksamhet.

Och även om vapensmuggling fortsätter så kommer hjälpoffren att veta att flygbolaget som kommer med hjälpen inte också har levererat vapnen som dödat deras familjer.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se