Mariestad

Lärare vill starta friskola

Mariestad kan få sin första friskola inom grundskolan hösten 2010. Det är de båda lärarna Mårten Bremer och Olof Lindblad som vill starta friskola, något som skulle skaka om i kommunens skolplaner.

Enligt kommunens planer ska dagens tre högstadiekolor bli två, som en följd av ett minskat antal elever. Mariaskolan ska slå igen. Kvar blir Högelidskolan och Tunaholmskolan.

Ny skola kommer till
Nu kommer alltså ytterliggare ett alternativ i nedskärningstider som Mårten Bremer och Olof Lindblad står för. En friskola som till en början ska kunna ta emot 120 elever.

– Det här följer vår grundtanke att eleven ska stå i centrum, det är pedagogiken som styr och inte logistiken, säger Mårten Bremer.

Niondeklassaren Sandra Wahlkvist på Mariaskolan tycker att friskola verkar vara en bra idé.

– Friskolor är säkert mycket bättre, finare inredda och har bättre utbildning, säger Sandra Wahlkvist.

Kommunalrådet skeptisk
Men förslaget har stött på motstånd från kommuntoppen. Ulla Göthager som är kommunlråd i Mariestad är skeptisk till en friskola samtidigt som en kommunal skola läggs ner.

– Kommunen har ett ansvar och får betala för varje elev. Kommunen måste ha beredskap även mitt under en termin om en friskola läggs ner, då måste kommunen kunna ta emot eleverna, säger Ulla Göthager.

Hoppas på start hösten 2010
Idrottsläraren Mårten Bremer hoppas nu att friskolan, som ska ha sin plats på Johannesberg i Mariestad, blir verklighet till hösten 2010.

– Är det så att det inte passar kommunen får vi acceptera det och träda tillbaka i så fall, men vi tror verkligen på det här, säger Mårten Bremer.

Christopher Johansson
christopher.johansson@sr.se