Fingeravtryck i nya pass

Vid halvårskiftet blir det obligatoriskt att lämna fingeravtryck när man ska ha nytt pass.


Genom att lämna fingeravtryck ska det bland annat bli svårare att förfalska pass och sedan någon vecka tillbaka finns utrustningen på plats hos bland andra Kicki Madsen som jobbar med pass på polisen i Halland. 

Fram till den 28 juni är det frivilligt, men efter det datumet, måste man för att få ut ett nytt pass också lämna avtryck i första hand av sina pekfingrar. Barn under 6 år ska inte lämna fingeravtryck. 

Beslutet att införa fingeravtryck och försvåra för förfalskare eller missbruk av passet togs redan 2006 av EU. Och införs nu efter att maskiner och dataprogram tagits fram.

Själva fingeravtrycken finns inlagda i ett chip i passet och kan sedan kontrolleras i en avläsare men det kommer inte att sparas i något register, säger Kicki Madsen som är en inom Hallandspolisen som ansvarar för passhanteringen.

– Kunden ser inte det på skärmen utan det är bara passhandläggaren som ser att det har blivit godkänt, sedan lagras det med fotot i chipet som sitter i passet, säger Kicki Madsen. 

Är folk oroliga att det ska missbrukas?

– Det har varit någon enstaka som inte har vågat lämna. Någon trodde att vi hade någon slags övervakning men det är inte så det funkar. Det är för att passet ska vara säkrare.

Och för folk som saknar pekfingrar?

– Man kan ta långfinger, ringfinger och tumme men inte lillfinger för man kan inte få ett ordentligt tryck med det. Saknar man även lillfinger får man kryssa för en ruta där det står; kan ej lämna fingeravtryck, säger Kicki Madsen.