Gävleborg

EU-kandidat slarvade med skadestånd

Trots att Sverigedemokraterna vill ha mer stöd åt brottsoffren så har en av Sverigedemokraternas EU-kandidater – 20-åriga Louise Erixon från Gävle – under tre års tid inte skött betalningen av ett skadestånd till ett brottsoffer.

Först en vecka innan Louise Erixon kandiderade till EU-valet valde hon att till sist betala sin kvarvarande skuld.
– Jag var femton år när det här hände och jag är ingen brottsling i dag, säger Louise Erixon, SD.

Våldsamt överfall
Det var i juni 2005, i Sandviken, som Louise Erixon överföll en annan flicka genom att knuffa ner henne i backen, ge henne ett slag i huvudet, dra henne i håret och bita henne i kinden.

Anledningen var att flickan tidigare på kvällen hade misshandlat en kamrat till Louise Erixon.

Sverigedemokraten Louise Erixon blev dömd av Gävle tingsrätt, eftersom det hade gått flera timmar mellan den första och andra händelsen.

Alkohol med i bilden
Louise Erixon var vid händelsen berusad och enligt en bedömning som socialtjänsten gjorde så behövde Louise Erixon få hjälp med att bli av med sina alkoholproblem. Hon blev också dömd till vård.

Skadeståndet till den misshandlade flickan blev 5000 kronor för kränkning och 2000 kronor för sveda och verk, enligt tingsrättens dom. Men Louise Erixon betalade inte skadeståndet och en avbetalningsplan på 100 kronor i månaden fick göras upp.

EU-kandidat
Även den planen misslyckades Louise Erixon med och först den 5:e december 2008 betalades kvarvarande skuld av i form av en klumpsumma. Litet över en vecka senare presenterades hon som en av Sverigedemokraternas kandidater i EU.

– Jag har gjort rätt för mig, jag har tagit mitt straff och betalat mitt skadestånd, säger Louise Erixon.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se