Regeringen ska ersätta för eftersök

Regeringen och inte viltvårdsfonden ska nu ersätta de jägare som frivilligt som söker upp trafikskadat vilt.
– 700 kronor för ett älgeftersök en lördagnatt gör att det hela fortfarande kommer att bygga mycket på frivillighet, säger Torbjörn Lövbom, Svenska jägarförbundets förbundstyrelse.

I dag kommer ersättningen till jägarna från viltvårdsfonden men efter årsskiftet så kommer pengarna via väghållningsanslaget. Missnöjet från jägarnas sida har handlat om att ersättningen har betalats endast av jägarna, även om de anser sig göra en samhällsinsats. Det eftersom viltvårdsfonden är uppbyggd av jaktkortsavgiften. När pengarna efter årsskiftet kommer från Vägverket så kommer en ändring jägarna väntat länge på. Ersättningen blir i form av en engångssumma som för en älg ligger på 700 kronor och för en björn 1 900 kronor.

Torbjörn Lövbom i Burträsk har väntat länge på att få ersättning för timmarna i skogen:
– Det är jättebra för det är många timmar som jägare håller på med eftersök. Bara i Västerbotten hade vi 700 viltolyckor ifjol så även om det fortsättningsvis också handlar mycket om frivilligarbete så kommer pengarna från rätt håll efter nyår säger han.

Torbjörn Lövbom, som sitter i förbundsstyrelsen för Svenska jägarförbundet, tror att det är djuren som är vinnarna. I förändringarna står nämligen att kraven höjs på bilister att anmäla om personen kört på en älg eller annat vilt. Alla påkörningar. Jordbruksminister Eskil Erlandsson menar att:

– Vi får inte låta skadade djur lida i onödan och måste försäkra oss om att polisen får reda på om ett djur blir påkört och vi måste göra det så enkelt som möjligt att hitta det.

Dessutom får jägare som är på eftersök på uppdrag av polisen gå från en markägares mark till en annan, utan att först ha tillstånd. Så även poliserna är positiva till förändringarna. David Hellman jobbar på länskommunikationscentralen i västerbotten:

– Det blir lättare administrativt och vi slipper en diskussion om ersättning om det är mitt i natten och regn. De får en skälig ersättning helt enkelt och jag upplever det som eftersöks-ekipagen är väldigt professionella säger han till P4 västerbotten.

Att få ingång ett eftersök kan ibland ta lite tid, men det har inget med ersättningen att göra. Det är snarare så att eftersom vi bor långt ifrån jaktmarkerna idag, så tar det tid att åka till sitt jaktvårdsområde.

Torbjörn Lövbom menar att det ibland är stora delar av ett jaktlag som har över fem mil till sitt område:
– Många gånger bor man inte där man jagar, förut hade vi heltäckande med gubbar ute i bygderna, men det har vi inte idag säger han till P4 Västerbotten.