Nygamla studiecirklar i Glasriket

Studieförbundet ABF & fackförbundet IF Metall har fått 150 000 kronor i bidrag av Riksantikvarieämbetet för att starta studiecirklar i Glasriket.

Enligt ABF och IF Metall finns det just nu ett behov ute på bruksorterna av att mötas och att debattera samhällsutvecklingen. Det är det som de 150 000 kronorna ska användas till, men man ska också bjuda in föreläsare, intervjua människor och dokumentera det som händer i Glasriket just nu. Man ska också försöka få barn på bygdens skolor att intressera sig för bruksorternas historia.

Det här är inte första gången det ordnas studiecirklar i Glasriket. Förra gången detta gjordes var på 70- och 80-talen. Även då var glasriket inne i en ekonomisk kris. 400 människor i ett 20-tal bruksorter skrev då 30 böcker om sin egen och glasbrukens historia. De studiecirklarna resulterade också i en utställning om bruken. Den utställningen visas just nu åter på Smålands museum.

Om ett år ska erfarenheterna av studiecirklarna utvärderas och ställas i relation till den gamla dokumentationen från 1980-talet. Resultatet ska troligen också sammanställas som bok och film samt i en ny vandringsutställning.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se