RÄTTIGHETER

"Staten har tagit samebyns jakträtt utan rättsligt stöd", hävdar SSR

I dag lämnade Girjas Sameby tillsammans med Svenska Samernas Riksförbund in en stämningsansökan mot svenska staten i Gällivare tingsrätt.

De vill få fastställt att samebyn har ensamrätträtten till jakt och fiske inom sitt renskötselområde. De hävdar att eftersom jakt- och fiskerätteren tillhör samebyn gör staten intrång när dom säljer jaktkort. Juridiskt ombud är Danowsky och partners, advokat Peter Danowski för deras tala.
– Målet handlar om hur staten har tagit för sig av samernas rätt till jakt och fiske under årens lopp och gjort det utan rättsligt stöd. Nu ska vi se om vi med hjälp av åberopad urminnes hävd kan få tillbaka den ensamrätt som samerna tidigare hade.


Varför är det så viktigt att samebyn har ensamrätt på den här marken?

– Av flera skäl. Det är en rä tt nära förknippad med samernas liv, renskötselrätten. Och från det som brukar kallas för hållfastighetsaspekter så finns det anledning att vårda det här området mer än vad som följer om man till vem som helst och när som helst upplåter jakt och fiskerätt utan kontroll.
1993 införde staten jakträtt i fjällvärlden, vilket innebärande att alla som löser jaktkort har rätt att jaga småvilt där. Samebyn menar att detta varken förenligt med egendomsskyddet i regeringsformen eller europakonventionen om de mänskliga rättigheterna.

Samebyns markrättigheter oklara
I dag finns det alltså oklarheter kring samebyns markrättigheter. Peter Danowski hoppas att rättegången ska bereda klarhet i vad som gäller.
– I de utredningar som är gjorda så betonar man just att rättsläget är oklart och då finns möjligheten att föra fastställelsetalan. Det vill säga att domstolen till sist bestämmer hur det är - antingen är det så att det är en ensamrätt för samerna, eller så fortsätter det att vara en delad rätt - men under alla förhållanden blir läget klart.

Lotta Myhrén, ekot
Anna-Maria Ahlén, sameradion
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio