Oenighet om resultat av politiskt möte

I Georgien möttes idag president Micheil Saakasjvili och flera ledare för oppositionen som ju protesterat dagligen i över en månad. Men det råder delade meningar om mötet lett till några resultat.

Det var första gången parterna talade direkt med varandra sedan oppositionen för över en månad sedan inledde dagliga protester i huvudstaden Tbilisi.

Efter det två timmar långa mötet meddelade de fyra närvarande oppositionsledarna att överläggningarna med president Saakasjvili varit resultatlösa. En av de fyra, Salome Zurabisjvili, sa till journalister på plats i Tbilisi att oppositionen och presidenten inte har samma verklighetsuppfattning.  

Levan Gatjitjeladze, en annan av oppositionens representanter, sammanfattade dagens möte med orden ”Saakasjvili tycker att allt är väldigt bra i landet och vi tycker att allt är väldigt dåligt.” 

President Micheil Saakasjvili hade själv en helt annan bild av dagens samtal och kallade mötet ett steg framåt och början på en dialog. Han sa sig också vara beredd att tillsammans med oppositionen utarbeta nya vallagar och konstitutionella reformer samt öka oppositionspartiernas politiska inflytande. 

Men den georgiska oppositionens krav på presidentens avgång kvarstår och protestledarna lovar att fortsätta med de dagliga demonstrationerna tills det målet är nått.  

Gatuprotesterna inleddes den 9 april när över 60 000 människor samlades framför parlamentet i huvudstaden Tbilisi. Efter en dryg månad har protesterna mattats av men aldrig helt upphört. Så sent som i lördags deltog omkring 20 000 personer i en demonstration mot presidenten och regeringen. Nu ser det ut som om nervkriget mellan oppositionen och de styrande i Georgien kommer att fortsätta i väntan på någon form av kompromiss. 

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se