Manifestation för flyktingar i Vännäs

I kväll samlades över 800 människor i Vännäs för att protestera mot de trakasserier som flyktingar i Vännäs utsatts för under helgen.

– Jag tycker det är hemskt att folk ska dömas på grund av det land de kommer ifrån. Att de ska behöva komma från ett land där det är krig och sedan komma hit och inte vara ordentligt välkomna, säger Lina Nordenstedt, en av demonstranterna. 

Det var många som kände som Lina Nordenstedt i kväll. Över 800 personer hade samlats utanför Medborgarhuset, och det i en kommun med bara 8 000 invånare. Många kom från Vännäs och trakterna runt omkring, andra var tillresta från Umeå några mil bort..

Det civila samhället har agerat snabbt efter helgens händelser i Vännäs, då en samling ortsbor gav sig på ett antal flyktingfamiljers hus med stenar och glåpord. Situationen blev så allvarlig att ett 40-tal flyktingar evakuerades. 

Under kvällens demonstration utanför Medborgarhuset mitt i samhället samlades både barnvagnar, rullatorer, tonåringar, föräldrar och andra för att visa sitt stöd för de utsatta flyktingarna och ta avstånd från trakasserierna.  

Efter demonstrationen säger Laith Yono, irakier i Vännäs, att han är glad över det engagemang som Vännäsbor och andra har visat de senaste dagarna. 

– Det är mycket folk här överallt. De har demonstrerat här mot rasism och mot det som hänt. De accepterar inte det som hänt irakiska familjer.  Jag är jätteglad. Jag saknar ord, faktiskt. Det känns riktigt bra för oss, säger Laith Yono, irakier i Vännäs.  

Anna Burén, Umeå
anna.m.buren@sr.se