Inga extraresurser inför EU-val

Trots det låga valdeltagandet i EU-valet för fem år sedan så har inga kommuner i Uppsala län valt att satsa några extra resurser på information till medborgarna inför årets val. Det visar en rundringning som Upplandsnytt gjort. Politikerna ser det som en fråga som enbart rör partierna, och inte kommunen som organisation.

Jacob Spangenberg är Centerpartiets kommunalråd i Östhammar.

- Vi har inte diskuterat den möjligheten, att gemensamt som kommun och kommunal organisation informera särskilt om det här valet på något annat sätt än vad vi gör inför det vanliga riksdags- och kommunalvalet, säger Jacob Spangenberg.

Vid förra EU-valet, 2004, var valdeltagandet i Östhammars kommun lägst i länet - drygt 32 procent gick och röstade där. Högst valdeltagande hade Uppsala och Knivsta, som låg kring 40 procent. Det låga valdeltagandet ligger på ungefär samma nivå i hela Sverige. Vid Gottsunda centrum i Uppsala träffar vi Margareta Rosén, en av dem Uppsalabor som tänker rösta den 7 juni:

- Ja, jag tror att det är viktigt att man talar om vad man tycker, och att man visar sin åsikt, säger Margareta Rosén.

- Det brukar vara lågt valdeltagande i just EU-valet. Vad tror du man kan göra för att få fler att gå och rösta?

- Upplysning, att tala om att det är viktigt.

I Östhammar så träffar vi Gunnel Wikman från Tvärnö:

- Jag tänker gå och poströsta här i Östhammar. Har man ändå fått den möjligheten så kan man väl ändå vara med och påverka, säger hon.

- Jag är så dåligt insatt, säger Jeanette Ström från Östhammar.

Vår rundringning till kommunerna i länet visar att samtliga kommer att informera om valet på ett eller annat sätt, både i lokaltidningar och i kommunernas egna tidningar som går ut till samtliga invånare. Men det är något som görs på ungefär samma sätt vid varje val. Däremot, utifrån just frågan om det låga valdeltagandet, är det ingen kommun som valt att satsa extra resurser på information i år. Kommunernas syn på frågan är att det här inte är något för kommunen som organisation att satsa extra på, utan mer ett jobb som ligger på de enskilda partierna. Socialdemokraten och EU-kommissionens förste vice ordförande Margot Wallström håller visserligen med, men hon tycker att kommunerna ändå borde tänka om och satsa mer pengar på information:

- Det är klart att de har ett ansvar. Och har de redan en budget för detta eller speciella grupper som jobbar med det så kan vi ju bara vädja om att de ser över det en gång till, säger Margot Wallström.

- Det här är en rättighet för medborgarna. Så jag hoppas att det här kanske ska vara en väckarklocka för kommunerna, att de tittar över det och anstränger sig för att se till att EU-valet blir bättre känt, säger hon.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se