Lågkonjunkturen bra för nya gruvor

Trots rådande långkonjunktur påverkas inte arbetet med att öppna järnmalmsgruvor i Pajala området. Lågkonjunkturen har tvärtom gjort det lättare att hitta arbetskraft och gett billigare avtal.

- Vi ser en hel del fördelar med lågkonjunkturen. Inte så att vi vill ha en lågkonjunktur, men ska den finnas och vara i den här cykeln, så ser vi den hellre nu än för två år sedan när vi skulle få in pengar, eller om två år när vi tänker oss vara i en produktion om än så försiktig, säger Niclas Dahlström informationsansvarig vid Northland Resources

Konkreta fördelar för gruvbolaget i Pajala är vinterns prospekteringsborrningar som blev billigare.

- När vi exempelvis tittar ut här över Tapuli så hade vi sammantaget fem olika borriggsbolag här och vi fick betala det de ville ha. I år har vi haft en väldigt duktig entreprenör som har skött all vår prospekteringsborrning. Vi har kunnat ha rimligt bra priser för båda parter och vi har fått väldigt hög kvalité, säger han.

Trots nästan bara fördelar med lågkonjunkturen finns också nackdelar.

- I en lågkonjunktur är det svårare att få in kapital. I en lågkonjunktur är det svårare är det svårare att knyta kommande kunder till sig, säger Niclas Dahlström.

I februari skrevs ett icke bindande avtal med företaget Giic i Bahrain om en leverans av 250 000 ton järnmalmskoncentrat år 2011.

- Vi gör beräkningar där vi ska vara i produktion sent 2011, säger han.

Nästa sommar börjar byggnationen av dagbrott, kvarnar och anrikningsverk på Tapuli. Och bara byggjobben innebär cirka 300 nya arbetstillfällen.

Gruvbolaget i Pajala tror på en snar vändning i världsekonomin.

- Vi är ett av de företag som ska vara i startgroparna när konjunkturen vänder, betonar Niclas Dahlström.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se