SÖRMLAND

Ungdomar uppmanas läsa vidare

Både fackförbundet Metall och Eskilstuna fabriksförening uppmanar elever i årskurs tre på bygg- och industri- programmen i Sörmland att fortsätta att utbilda sig.

Som Sveriges Radio Sörmland rapporterade igår så har en stor majoritet av de som avslutar sina studier om några veckor inget jobb efter utbildningen, enligt en undersökning som Sveriges Radio Sörmland gjort.

Fabriksföreningens vd Gösta Reinl och Claes Holm, ombudsman på IF metall, uppmanar eleverna att utbilda sig.

– Att utbilda sig är ju verkligen att bygga för framtiden både för sig själv och den framtida industrin, säger Claes Holm.

Rådet är samstämmigt. Fortsätt utbilda dig om du står utan jobb efter avslutad bygg eller industriutbildning. Det ökar dina chanser betydligt att få ett jobb när konjunkturen sen vänder. Enligt Claes Holm på IF Metall så kommer det också inom en tioårsperiod ske många pensionsavgångar när fyrtiotalisterna pensioneras.

– Att fortsätta att förkovra sig är bra för då har man mer på fötterna när det väl vänder, säger Gösta Reinl, vd på Eskilstuna fabriksförening.

För de som står utan jobb idag är inte detta någon direkt  tröst och värst är det för avgångseleverna på industriprogrammen. Där har knappt en tredjedel jobb att gå till efter avslutad utbildning. För elever på byggprogrammen ser det lite bättre ut. Där har knappt hälften jobb efter avslutad utbildning. På IF Metall märker man av att allt fler ungdomar kontaktar dem och är oroliga inför framtiden.

– De undrar självklart när konjunkturen kommer att ändras och hur lång tid det kommer att ta. De känner desperat att de behöver komma ut och tjäna pengar själva och inte ligga föräldrarna eller samhället till last. Det är de kommentarer vi får, säger Claes Holm

Micael Sternklint
micael.sternklint@sr.se