carolinas krönika

Druttar och startnummer fem

KAK-DE-LA PÅ ER – HALLÅ DÄR – Russia calling. Tisdag, en dag vi både bävat och sett fram emot, ikväll gäller det ju, Sverige i den första semifinalen i ESC. Stämde träff med Malena Ernman i hotell-lobbyn tidigt imorse för en uppdatering – hon berättade att hon sovit gott och var laddad inför kvällen, hon citerade också Stefan Holm med orden:
– Det ska väl gå att hoppa ikväll också!

Malena dessutom alltid snygg, leende och med den ena eleganta klänningen efter den andra. Och jag har nu börjat märka att även alltfler artister runt omkring henne har börjat gå och nynna på La Voix – nu senast killarna i gruppen Regina från Bosnien-Hercegovina som f ö har seglat upp som livsfarliga konkurrenter nu när sångaren både har lugnat ned sig, dragit på sig en uniform och fixat till frisyren.

Att få kläm på modet här i Moskva är annars i princip helt omöjligt – men så mycket har jag förstått att högklackat och kjol alternativt tajta jeans är ett måste på damerna och slackerlook med 70-tals lugg på de yngre herrarna är det som gäller.

Men det plagg som annars sticker ut mest på gatorna är nog militärernas stora platta uniformshattar – jag är djupt imponerad över att:

1/det finns så många militärer här och

2/att de går omkring och ser helt oberörda ut trots att det ser ut som att de går omkring med stora paraboler på huvudet.

Jag har dock nu insett varför de ser så oberörda ut – deras egon är lika stora som deras hattar! Det är sant! Och tyvärr måste jag säga att det överlag inte verkar finnas speciellt många killar i den här stan som skulle kunna kalla sig för feminister, om ni förstår vad jag menar.

För att göra en lång historia kort så kan jag väl snabbt sammanfatta det så här; det är lättare att ta sig in i Eurovisionarenan om man är kille än tjej. Jag har blivit stoppad på ställen där mina manliga kolleger självklart blir insläppta. Eller så kanske de bedömer mig som en säkerhetsrisk, eftersom jag alltid har så mycket bagage i släptåg –allt från reportagebandspelare till läppstift och godis och ibland även svenska TV-kändisar i plastpåsar.

Vänta nu vad sa jag där då…! En svensk TV-kändis i en plastpåse – jo, ni hörde rätt!

Förstå min förvåning när jag igår skulle besöka Röda Torget och det första jag ser är – lystring nu alla ni som tittade på svensk barn-TV på 70-talet; jag ser….DRUTTEN!!!! Inte bara en, utan en massa DRUTTEN till salu.

För er som inte sett barnprogrammet Drutten och Gena blir det här inslaget helt obegripligt, men ni andra förstår vad jag menar – WOW alltså!!!! Drutten är tydligen f ö en rysk docka från början och kostar cirka 300 rubel, knappt 100 kronor att köpa.

Nåväl – Druttar i all ära – i kväll är det Malena som gäller. Hon har startnummer 5 – och eftersom det inte går att rösta på sitt eget land så vill jag nu uppmana alla som lyssnar att sätta sig i bilen och köra över till något av våra grannländer och rösta där ikväll– klockan 21.00 drar det igång 
Vi hörs då!

// Det här är Carolina Norén – (och Drutten) – på plats i Moskva för Sveriges Radio P4.