solna

Kopplerirättegång måste tas om på nytt

De fem män som misstänks ha utnyttjat flera flickor sexuellt kommer att kallas till rättegång i Solna tingsrätt – för tredje gången. Huvudförhandlingarna måste återigen göras om efter att rättens ordförande hastigt blivit sjuk.

– Man kan inte byta ut en domare eller ersätta en domare under en pågående rättegång, utan det måste vara samma domare som både har rättegången och medverkar till domen. Det innebär helt enkelt att vi måste ta om hela huvudförhandlingen med ny domare och nya nämndemän, säger chefsrådman Mari Heidenborg vid Solna tingsrätt.

Det här är andra gången rättegången mot männen tas om. Första gången råkade en av de åtalade, via en högtalare under en paus, höra hur nämndemännen pratade nedsättande om honom. Rätten ansågs därför vara jävig.

Att en rättegång tvingas göras om är ovanligt, säger Mari Heidenborg. Att man måste ta om den två gånger är exeptionellt.

Den uppmärksammade kopplerihärvan började nystas upp i slutet av mars. En 40-årig koncernchef misstänks ha varit hallick åt flera flickor och via en chattsida på internet förmedlat kontakter med olika sexköpare.

Flickorna har tvingats till oralsex, våldsamma lekar och gruppsex – en av dem var bara 15 år när övergreppen började.

Kammaråklagare Sara Lindqvist säger till Radio Stockholm att hon aldrig tidigare varit med om att ta om en rättegång för andra gången. Med tanke på flickornas låga ålder är det extra olyckligt, säger hon.

– Det är ju tungt att ta om en rättegång, det är ju lite färskvara så att säga. Men om det kommer att påverka bevisläget kan jag inte svara på.

Domen mot de fem åtalade männen skulle ha kommit den 20 maj, men lär nu dröja. Först när tingsrättens, målsägarbiträdenas och alla advokaters scheman stämmer överens kan de nya förhandlingarna börja.

– Från tingsrättens utgångspunkt är det ju naturligtvis angeläget att vi kan göra det så snabbt som möjligt och helst på den här sidan sommaren naturligtvis, säger Mari Heidenborg.

Helen Ling
helen.ling@sr.se