Svenska sexturister greps i Thailand

Polisen i Thailand har gripit två svenskar som misstänks för sexuella övergrepp mot barn. De greps i ett samarbete med svensk polis.

De två männen greps i natt i sydöstra Thailand. En av dem har fast bostad där, den andra vistas där under långa perioder.

De misstänks alltså för sexuella övergrepp mot barn. Det här ska ha skett i Thailand under det senaste halvåret, enligt Anders Ahlqvist vid svenska Rikskriminalpolisen.

– Det är thailändsk polis som har initierat det här genom spaningsinsatser och annat. Det man har gjort här är att ägna mycket kraft och energi åt att leta upp och intervjua de barn som har varit offer för detta.

Hur många barn rör det sig om?

– Jag har inga sådana siffror, men jag vet att man har intervjuat åtminstone ett större antal barn. Det här är tyvärr ganska omfattande, säger Anders Ahlqvist.

Polisen i Thailand har också fått hjälp av svenska Rikskriminalpolisen i utredningen, bland annat med information om männen. Svenska utredare finns också på plats i Thailand för att hjälpa till med analyser av männens datorer.

Båda två är kända av svensk polis sedan tidigare. Det är också den svenske man som greps i Kambodja förra veckan, misstänkt för att ha förgripit sig på en 12-årig pojke.

Tidigare har få svenskar som förgripit sig på barn utomlands ställts inför rätta. Det har fått den svenska polisen att starta en särskild insats, som också fått mer resurser. Och enligt Rikskriminalpolisen är gripandena i Thailand en del av det arbetet.

Inom kort kommer också fyra utredare att arbeta heltid med den här typen av brott. De ska bland annat samarbeta med lokala poliser och flygbolag - och det kommer att ge resultat, tror Anders Ahlqvist.

– Polismyndigheterna i flera av de här länderna har uppenbarligen ändrat sitt arbetssätt och är mycket mer intresserade av att jobba mot det här problemet, säger Anders Ahlqvist.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se