ESKILSTUNA

Abortbesked förvånar inte

Den förre chefen för kvinnokliniken i Eskilstuna är inte förvånad över Socialstyrelsens besked att vårdpersonalen måste utföra aborter även om det strider mot deras moral.

En kvinna valde att göra abort två gånger på Mälarsjukhuset sedan hon fått veta att hon väntade flickor. Personalen reagerade starkt och ville helst inte medverka i ingreppen och därför vände sig klinikchefen Kaj Wedenberg till Socialstyrelsen för vägledning.

Socialstyrelsen har nu svarat att vårdpersonalen måste utföra aborter oavsett vad föräldrarna har för skäl.

– Det sSvenska systemet har sina fördelar och sina nackdelar. Vi får ta det goda med det onda, säger Kaj Wedenberg.

Kaj Wedenberg har jobbat i Finland och där är det läkaren som bestämmer om kvinnan har tillräckliga skäl för att göra abort eller inte. Det är inget bra system tycker Wedenberg.

– Hur objektivt blir det, funderar Kaj Wedenberg.

Eftersom vi har fri abort i Sverige, kan vårdpersonalen alltså inte neka föräldrar att göra abort på grund av fostrets kön enligt Socialstyrelsen. Den kvinna i Eskilstuna som misstänks ha gjort abort två gånger kan därmed inte hindras från att göra det igen. Däremot ska Socialstyrelsen nu se över föreskrifterna så att det ska bli svårare för föräldrar att ta reda på fostrets kön. Vårdpersonalen ska då ha rätt att neka föräldrar fosterdiagnostik som syftar till att ta reda på fostrets kön. Men Kaj Wedenberg på kvinnokliniken tror inte att det är en lösning.

– Då kan man åka till en privat gynekolog och få undersökningen gjord i alla fall, säger Kaj Wedenberg