Kalmar

Helgöppet hos tandläkaren

Nu har Folktandvården öppet alla dagar i veckan, även lördag och söndag. Iallafall på Smålandsgatan i Kalmar.

På Folktandvården i Kalmar tror man sig vara ensamma om att ha helgöppet i Kalmar län. Det finns flera kliniker på andra håll i landet och där har det fungerat bra och har inte inneburit något ökad kostnad för landstinget.

Liselott Heiding Hinsegård som är klinikchef på Folktandvården i Kalmar säger till Sveriges Radio Kalmar att det framförallt är för patienternas skull man infört helgöppet, de ska kunna komma när de har möjlighet att komma själva.

Stort intresse
Projektet startade 1 april och redan nu märker man ett stort intresse från patienterna att komma på helgtiderna, de tar slut fort.

Totalt är det 9000 patienter som tillhör Folktandvården på Smålandsgatan i Kalmar som berörs och får ökad tillgänglighet.

Men det finns andra vinster menar Liselott Heiding Hinsegård. Lokalerna var trångbodda i veckorna. Alternativet var att bygga ut, men med den här lösningen där fem team arbetar tre dagar och sedan är ledig tre på ett rullande schema gör att de har tillgång till lokalerna.

Och personalen är nöjda med lösningen. Ulrika Persson som är tandsköterska säger att jobba tre dagar och vara ledig tre passar henne alldeles utmärkt.

- Jag har små barn hemma, så i veckorna kan jag vara hemma och hitta på saker med dem och de slipper vara på dagis då, säger hon.

På Smålandsgatan är öppet alla dagar ett projekt i ett års tid. Sedan ska det utvärderas, men är alla parter nöjda och budgeten kan hållas kommer det här att permanentas.

Johanna Ahl
johanna.ahl@sr.se