Hälsa

Hygienryck startar på förskolor

Uppdaterad 14:23
Förra året vabbade mammor och pappor i Västra Götaland för en halv miljard kronor. Men många av infektionerna som barnen drabbas av skulle kunna undvikas. Nu startar ett hygienprojekt i Borås där hygiensjuksköterskan Kajsa Lundqvist ska lära barn, personal och föräldrar hur man undviker onödiga infektioner med bättre hygien.

– Grundläggande är hygien, tvätta händerna. Och det behöver barnen lära sig, säger Kajsa Lundqvist.

När man är mitt uppe i den där febertoppen, snoriga näsan eller kräksjukan kanske det inte känns så nödvändigt att vara sjuk. Men ett visst antal infektioner är faktiskt bra, särskilt för att små barn ska utveckla sitt immunförsvar.

Men flera undersökningar visar att barn som går på förskola är betydligt mer sjuka än barn som är hemma, säger hygiensjuksköterskan Kajsa Lundqvist. Och betydligt oftare än nödvändigt.

– Givetvis har barnen sina infektioner, men man behöver inte ha de här extrainfektionerna, säger Kajsa Lundqvist.

För infektioner kostar pengar - varje år är mammor och pappor i Västra Götaland hemma för att vårda sina sjuka barn till en kostnad av 500 miljoner kronor.

– När det är mycket smitta kanske man ska ta till den där handspriten. Just i smittotider kanske man inte ska ha mjukisdjur framme, Säger Kajsa Lundqvist.

På förskolan Byttorpsgården i Borås vet man att det fungerar, där har man i flera år arbetat med att förbättra hygienen, säger förskolläraren Petri Holappa.

För några år sedan började personalen på Byttorpsgården fundera lite extra på det här med hygien, anledningen var att många, både barn och personal, hade varit sjuka ofta, säger förskolläraren Petri Holappa.

– En ärlig tanke var ju ”ska det vara så här att arbeta inom barnomsorgen att man har karensdag och blir sjuk men man förstod ju det att det är mycket virus och bakterier och små barns virus är mer aggresiva, säger Petri Holappa.

Det handlar inte om några konstigheter: tvätta händerna ofta, vanliga handdukar har bytts mot pappershanddukar och när barnen har varit ute och lekt byter man kläder.

Resultaten är positiva, störst skillnad märktes när man började dela upp barngrupperna så att alla inte är inne samtidigt, säger Petri Holappa. Men han menar att det också är viktigt att involvera föräldrarna för att minska antalet infektioner.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se