Allt fler väpnade butiksrån

Antalet väpnade butiksrån har ökat kraftigt. På bara ett år har antalet rån med skjutvapen, vilka klassas som grova rån, ökat med knappt 50 procent, enligt nya siffror från branschorganisationen Svensk Handel.

Svante Nilsson äger två urbutiker i Stockholm - och de har rånats sju gånger. Fyra gånger har han själv stått i kassan.

– Det går ju ofta väldigt fort, det springer in väpnade rånare, ofta två eller tre gärningsmän, maskerade. En som tvingar ner personal, anställda på golvet och medan någon hugger sönder montrar.

Hinner man bli rädd?

– Första gången vi drabbades, då kände man väl att mann fattade inte riktigt att det var sant. Andra gången blir man ju mer och mer förbannad, man blir uppgiven, man vet att man inte kan göra så mycket mot en som är beväpnad.

Enligt Svensk Handel har det begåtts över tusen rån totalt sett det senaste året, från maj 2008 till och med april i år. Det är en ökning med 24 procent jämfört med året innan. Men för de grova rånen, där skjutvapen är inblandade, är alltså ökningen större, närmare 50 procent.  Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel, bekräftar bilden:

– Alltså, om man tittar nu i Stockholm, så är för första gången rån med skjutvapen fler i antal än de icke, och då har vi fått en utveckling som är oacceptabel, säger han.

För butikerna är det svårt att hantera rånhotet. Svante Nilsson, som blivit utsatt för flera rån, säger att försäkringsbolaget sagt upp honom som kund - han var inte längre lönsam. Och i hans egen verksamhet äts vinsten upp av kostnader för rån och olika säkerhetsåtgärder, säger han.

– Mardrömmen man har som butiksägare, det är ju den dagen det händer något, att någon person eller personal, att behöva ringa hem till deras föräldrar och säga att din dotter har fått en hammare eller en yxa i huvudet. Det är hotet som jag känner är värst pressande mot mig.

Svensk Handels Dick Malmlund säger att handeln under förra året investerade miljardsummor för att skydda sig mot rån. Nu måste samhället, polis och andra myndigheter måste gå in och ta itu med problemet, tycker han.

– Det här är unga rånare, idag är de 14, 15, 16 år och kommer in och stoppar en pistol i pannan på våra medarbetare. Vad gör de när de är 25 år om inte samhället sätter stopp för det här?

Lasse Hanson
lasse.hanson@sr.se

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se