Karlskrona

Terrorsvensk tidigare Karlskronafånge

Inom kort väntas domen mot den svenska man som står åtalad misstänkt för terrorbrott i USA. För fem år sedan satt mannen på fängelset i Karlskrona.

Den 43-årige mannen är bland annat misstänkt för att ha försökt bygga ett träningsläger för framtida talibankrigare.

Stödde al-Qaida
För fem år sedan satt mannen på fängelset i Karlskrona och då fick Sveriges Radio Blekinges reporter Andrea Jilder chansen att träffa honom.

– Han medgav utan omsvep att han var en supporter av al-Qaida, men han var inte medlem, berättar Andrea Jilder.

– Han berättade också att han varit i London och träffat en radikal imam, men då för att samtala om religion och inte om terrorverksamhet.

Förnekar brott
I rättegången har åklagarens huvudvittne, som själv erkänt terrorbrott, pekat ut honom. Men 43-åriga svensken förnekar anklagelserna. Visserligen har han varit i Oregan vid den aktuella tidpunkten men han förnekar terroristaktiviteter.

43-åringen är född i Libanon men har bott hela sitt vuxna liv i Sverige. För sex år sedan greps han utanför Stockholm, misstänkt för vapenbrott och förberedelse till terrorism.

Kom till Karlskrona
Han fälldes för vapenbrottet och kom till anstalten i Karlskrona för att avtjäna straffet. Under den perioden fortsatte Säpo att undersöka ifall han varit inblandad i terrorism, bland annat genom att besöka honom i Karlskrona för att förhöra honom.

Lyssna på mer på:

Ingrid Hildingsson
ingrid.hildingsson@sr.se

Johan Nordström
johan.nordstrom@sr.se