Gabriel och Abreu får årets Polarpris

Dn brittiske sångaren Peter Gabriel och den venezuelanska pianisten och ekonomen José Antonio Abreu är årets Polarpristagare.

Simón Bolivár-orkestern är en av del av musikutbildningen El Sistema i Venezuela som José Antonio Abreu skapat.

Det handlar om att få unga att intressera sig för klassisk musik och det har fungerat bra. Göteborgssymfonikernas chefsdirigent Gustavo Dudamel, som anses vara en av världens främsta yngre dirigenter, har fostrats inom musikutbildningssystemet.

Dudamel säger att Abreu skapat en möjlighet att få musiken att komma till de ungas själ. Och också i övriga musikvärlden har musikutbildningsprogrammet fått lovord. 

– Man kan väl säga att El Sistema är nästan en osannolik framgångssaga och dessutom lite av den klassiska musikvärldens våta dröm, att en hel generation unga i ett land kan hitta rätt i livet med hjälp av fioler och trumpeter, säger Andreas Lindahl som är programledare för Mitt i musiken i P1 och P2 och själv musiker. 

Den andre pristagaren, Peter Gabriel, inledde sin karriär i Genesis i början av 1970-talet, men valde några år senare att satsa på en solokarriär i stället.

Polarpriset räknas som ett av världens mest prestigefyllda musikpriser och delas varje år ut till två individer, grupper eller organisationer vars prestationer främjar musiken. De båda pristagarna, Peter Gabriel och José Antonio Abreu, får vardera en miljon kronor.

José Antonio Abreu och Peter Gabriel får ta emot priset ur kung Carl XVI Gustafs hand vid en ceremoni i Stockholms konserthus den 31 augusti.

Polar Music Prize grundades 1989 genom en donation av Stig ”Stikkan” Anderson. Enligt Polarprisets internetsajt sitter följande personer i den nämnd som utsett pristagarna i år:
Alfons Karabuda, Anders Anderson, Lars Anderson, Thomas Johansson, Stefan Forsberg, Georg ”Jojje” Wadenius, Kim Hedås, Lennart Åberg, Anne Sofie von Otter, Hans Gefors, Johan Ekelund, Nutta Hultman. Senior rådgivare: Renée Fleming som fick priset förra året.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se