cykel

Lövkvist leder Giro d’Italia

Det är en av idrottsvärldens mest åtråvärda tröjor. För första gången på 26 år klär den nu en svensk.

Thomas Lövkvist fick ta på sig den rosa ledartröjan efter tisdagens fjärde etapp av cykelloppet Giro d’Italia.

Det är en bedrift få svenska cyklister har klarat. Innan tisdagen var Tommy Prim den senaste som fick bära den så kallade ”Maglia Rosa” och Gösta ”Fåglum” Pettersson gjorde det under tre etapper 1971 - samma år som han tog Sveriges hittills enda totalseger i tävlingen.

Men när tävlingen på tisdagen började ringla sig upp i bergen mellan Padova och San Martino di Castrozza i norra Italien var det dags igen. Lövkvist var 18 sekunder efter totalledaren Alessandro Petacchi inför tisdagens etapp.

Italienaren var som väntat chanslös när klättringen upp till etappmålet inleddes medan Lövkvist fanns med i främre delen och bland annat var med och hämtade in en attack från Mauricio Soler, Colombia.

Soler gjorde ytterligare en attack lite senare men strax före mål spurtade Danilo Di Luca och Stefano Garzelli och Di Luca hann ikapp och förbi till sin första etappseger.

Lövkvists rullade i mål som sjua, vilket dock räckte till totalledning, två sekunder före just Di Luca.

-Jag siktar på att vinna etapper, totalsegern är inget mål för mig, sade Lövkvist till Gotlands Tidningar inför loppet.

Svenskens framgång är anmärkningsvärd men inte helt oväntad.

Förra året visade han upp en jämnhet med bland annat tjugofem topp 10-placeringar, i år har han bland annat slutat femma i Tour of California och vunnit ett endagslopp.

Inför Giro d’Italia talades det dock om att gotlänningen framför allt skulle agera hjälpryttare åt lagkamraten i Team Columbia, vitryssen Konstantin Siutsou.

I onsdagens 125 kilometer långa cykling mellan San Martino di Castrozza och Alpe di Siusi är det emellertid den rosaklädde svensken som får stå i rampljuset.

Mer cykel:

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se