Kommunen vanvårdsanmäld

Anhöriga till en 75-årig man har anmält Uppsala kommun till hälso-och sjukvårdens ansvarsnämnd för vanvård.
Vad tänker du om detta? Skriv här:

Mannen, som är svårt sjuk i cancer, vårdades i hemmet av hemtjänsten i Svartbäcken. Mannens dotter Lena Dovander, som är bosatt i annan del av landet, säger att hon visste att pappan kunde vara svår för personalen att hanskas med, men att hon aldrig kunnat föreställa sig det som mötte henne då hon kom till Uppsala en lördag för tre veckor sen:

- Det stank kiss och bajs, och han hade legat nerkissad och nerbajsad i drygt två dygn. Hans nattduksbord var så ingrott att det satt fast i golvet då jag började städa, och mattan var nerkissad, säger Lena Dovander och fortsätter:

- Han hade fyra tröjor på sig, och alla var dyngsura. Han var blöt nerifrån och ända upp i nacken.

När hade han duschat senast, tror du?

- Det tror jag inte han har gjort sen han kom hem från sjukhuset för två månader sen - eller jag vet att han inte har gjort det.

Lena Dovanders pappa hade också fått långt och ovårdat hår, och långt skägg, hans naglar var oklippta, och han var mycket mager eftersom han vägrat att äta.

Anmälan till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd är skriven av Lena Dovanders syster. I anmälan framgår att både systern och Lena Dovander själv motsatte sig att pappan efter sjukhusvistelsen skulle placeras i eget boende, och det gjorde också läkare, pappans gode man - och även hemtjänsten, som såg att det skulle bli svårt att klara en god vård i hemmet. Men trots det valde kommunens vårdplanerare att följa pappans vilja och placera honom i eget boende med hemtjänst, trots att han var så sjuk. Och i lägenheten urartade situationen till, som det heter i anmälan, ”total misär”.

Men om din pappa vägrade vård, kan man då lasta hemvården?

- Ja, jag tycker det. Om inte annat så skulle de ha slagit larm mycket tidigare. Och vi har verkligen påpekat det, jag vet inte hur många gånger, att hellre ringa en gång för mycket än en gång för lite, säger Lena Dovander.

- Och själva städningen kunde de i alla fall ha utfört trots att han låg i sängen. Det är faktiskt en tjänst som vi har betalat för.

Carina Kumlin, socialtjänstchef på äldrekontoret, säger att det inte går att säga nej om en vårdtagare kräver att få bo hemma:

- Om den enskilde absolut inte vill flytta någonstans så kan man inte tvinga den personen. Grunden är att utföraren ska klara av det här dygnet runt, säger Carina Kumlin.

Hemtjänsten i Svartbäcken ska klara av att ge avsedd vård i det här fallet?

- Ja.

Enhetschef för hemtjänsten i Svartbäcken är Carola Bertolino. Hon säger att om de hade tvingat Lena Dovanders pappa att ta emot vård så hade de riskerat att bli anmälda för det:

- Motsätter man sig den hjälp vi erbjuder så kan vi inget göra hur mycket vi än vill, säger Carola Bertolino.

Carina Kumlin, socialtjänstchefen, menar att i den situationen måste annan personal kallas in, sjuksköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast.

Men Carola Bertolino säger att allt detta faktiskt är gjort:

- Vi har haft kontakt med läkare, med gode man, med anhöriga och biståndshandläggare, så vi har haft kontakt med alla yrkesgrupper som tänkas kan för att få hjälp med det här.

Var det gick fel ska nu utredas, och hur man ska agera i den här typen av situationer. Resultatet var hur som helst oacceptabelt, säger Lena Dovander.

Du arbetar själv som undersköterska. Skulle du tillåta att en patient hade det som din pappa?

- Aldrig i livet! Aldrig i livet! Nej, nej, nej! säger Lena Dovander vars pappa nu bor på ett vårdboende.  

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

)