USA

Fem fällda för planering av terrordåd

I USA har fem personer funnits skyldiga till att ha planerat terrordåd bland annat i Chicago. Rättegångsprocessen mot männen har pågått i snart tre år.

Det var sommaren 2006 som sammanlagt sju män greps i en räd mot en lagerlokal i Miami i Florida. Männen misstänktes för att ha planerat flera terrordåd i USA.

Enligt anklagelserna ska de bland annat haft planer på att spränga USA:s högsta byggnad, skyskrapan Sears Tower i Chicago, och flera federala byggnader i USA.

Enligt anklagelserna försökte männen få kontakt med terrornätverket al-Qaida.

Flera av männen kommer från Haiti. Allihop bodde vid tiden för gripandet i det slitna Liberty City i Miami, ett område som präglas av kriminalitet och fattigdom. I medierna döptes ligan till The Liberty Seven.

Den dåvarande presidenten George Bush hyllade gripandet av männen 2006, och det beskrevs som ett exempel på hur amerikanska myndigheter lyckats avstyra en terrorattack.

Men den juridiska processen var komplicerad, och bevisningen inte övertygande, ansåg delar av juryn.

Två tidigare rättegångar mot männen havererade bland annat på grund av formella fel och oenighet i juryn. Men nu har en domstol i Miami funnit fem av männen skyldiga till planerade terrorbrott.

Männen riskerar långa fängelsestraff. Straffen meddelas i slutet av juli.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se