Terrordömd

Kassir kan dömas till livstid i USA

Den 43-årige svenske medborgaren Oussama Kassir, som stått åtalad för terroristbrott i USA, förklarades igår skyldig på alla åtalspunkter av rättegångens jury. Mannen riskerar nu livstids fängelse.

Efter fem och en halv timmes överläggningar kom rättegångens tolvmannajury med sitt beslut att Oussama Kassir, med libanesiskt ursprung och hemmahörande i Stockholmstrakten, är skyldig till terroristrelaterad brottslighet på alla elva åtalspunkter.

Kassir tog emot beskedet med lugn, lutade pannan i ena handen för en kort stund, och strök sig över sitt skägg med lätt besvärad min.

Han fördes därefter i handklovar tillbaka till häktet där han nu ska invänta sitt straff, som kommer den 2:a september. Han riskerar livstids fängelse för flera av åtalspunkterna.

– Man känner för honom, han är trots allt en människa som nu riskerar att bli av sin frihet. Vi gjorde vad vi kunde för honom, säger mannens advokat Edgardo Ramos till Ekot.

Den andre advokaten, Mark De Marco, sa att han hade varit med för länge för att bli överraskad över någonting. De båda advokaterna ville dock inte ställa upp på en bandad intervju.

Oussama Kassir valde att inte själv vittna under rättegången, men har tidigare förklarat sig oskyldig till alla anklagelser. I går sa han återigen till svenska reportrar på plats i rättegångssalen att han tyckte att allt som han anklagades för var citat ”lögner” och ”jävla orättvist.”

Han fälls bland annat för sammansvärjning, och för att tillsammans med andra ha planerat ett militant islamistiskt träningsläger i delstaten Oregon 1999.

Enligt åklagarna ska mannen ha sänts till Oregon på uppdrag av den radikale före detta imamen Abu Hamza Al-Masri i London, som nu sitter fängslad i Storbritannien, och som USA försöker få utlämnad.

Enligt åtalet var ambitionen med det planerade träningslägret att de som tränades där skulle kriga för talibanernas sak i Afghanistan. Därför fälls mannen också för att ha deltagit i en sammansvärjning som syftade till att döda eller mörda människor i ett annat land. För åtalspunkter där mord ingår riskerar man i USA ofta livstidsstraff.

Kassir fälls också för anklagelser om att ha lärt ut jihad, heligt krig, i en moské i Seattle vid samma tid.

Han anses också skyldig till att ha stöttat terrorism och al-Qaida genom att ha drivit hemsidor med terrorrelaterat material, bland annat manualer för hur man tillverkar bomber och giftiga gaser.

Hemsidorna användes enligt åtalet som en rekryteringskanal av al-Qaida. Enligt åtalet fanns bevis för detta i mannens datorer.

Oussama Kassir kommer att invänta sitt straff i ett häkte på Manhattan. Straffet utmäts sedan av rättegångens 80-årige domare, John F Keenan.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se